Еко призив: мъж събира, почиства и сортира 250 кг пластмасови отпадъци от плаж в Англия

И ги превръща в изкуство!

0
 

Сподели

Shares

Докато ние си стоим вкъщи заради наложената карантина и се чудим с какво да се занимаваме, на един мъж изобщо не му е скучно. С нестандартното си хоби Роб Арнолд, подобно на почистващия океаните Боян Слат, отправя мощен еко призив към всички нас, които все още можем да помогнем на планетата си, спасявайки я от масовото замърсяване…

След началото на карантината Роб Арнолд решава да се възползва от свободното си време, отдавайки се на любимото си занимание – почистване на плажове и откриване на интересни находки сред отпадъците, които превръща във вид изкуство. Той се заема с почистването на плажа в Корнуол в Югозападна Англия – място, което обичайно събира множество туристи. Но предвид обстоятелствата по цял свят в момента, Корнуол пустее забравен. Използвайки ситуацията, Роб събира, почиства и сортира в задния двор на дома си цели 250 кг пластмасови отпадъци от плажа!

Това не е първата подобна проява на англичанина. Преди време той събира 35 торби микропластмаса от местен плаж и превръща всичко във вид изкуство.

Вдъхнови ме филма “Message in the Gyre“, показващ ята от албатроси в Атлантическия океан, които се хранят с микропластмаса, бъркайки я с храна, което довежда до трагични резултати. След като се пенсионирах, единственото, което исках, бе да стана част от промяната за по-добър свят.

И така преди седем години Роб започва да се занимава активно с почистването на плажове и местности, превръщайки намереното в изкуство и стартирайки кампания, насърчаваща почистването и опазването на световните океани. Създаването на специален апарат за сортиране на боклука идва от идеята на възрастния мъж да създаде скулптура от пластмаса по модел на статуиите от Великденските острови.

„Бях наясно, че ще събирам огромни количества пластмасови фрагменти затова създадох апарат за сортиране, който да ми помогне да го направя.“

Замърсяването на плажовете и океаните е глобален проблем, който се задълбочава. Пластмасовите изделия, които не са биоразградими, циркулират в океаните и се разбиват на по-малки части, но понеже не са 100% разградими, са по-трудни за намиране и премахване. Пясъкът по плажа е наситен с микропластмаса, невидима с просто око. Тя е изключително вредна за птиците и морските обитатели, които я поглъщат бъркайки я често с храна. 

Основният проблем на пластмасата е, че тя е почти неразрушима и само намалява с времето, но никога не изчезва напълно.

 

През изминалите четири години Роб прави разбор на намерената пластмаса, като споделя най-интересните находки в социалните мрежи, а това събужда огромен интерес. Мъжът споделя, че попада на всевъзможни предмети: плажни обувки, мъниста от бижута, елементи от Legо, интересни камъни…Една от най-любимите си находки намира на Св. Валентин:

Това, което намерих беше един красив дамски плажен сандал с вълнообразни елементи. Когато измих подметката, се разкри надписът: „Произведено в Бразилия“ . Все още е част от колекцията ми. В момента имам дузина плажни обувки, но нямам нито един чифт.

В следващата галерия ви показваме едни от най-интересните находки на Роб, които е открил в събрания от него 250 кг боклук от плажа Корнуол:

ВИЖТЕ: Пазителят на океаните Боян Слат спасява и реките

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.