Българският фрийрайд отбор: Равносметката за зимен сезон 2019/2020

Как се справиха родните ни таланти в един от най-вълнуващите зимни спортове

0
 

Сподели

Shares

В края на изминалия състезателен сезон 2019/2020 Българският фрийрайд отбор прави равносметка на успехите и предизвикателствата, пред които се изправиха родните таланти. Какво постигнаха, какво неуспяха и кое им даваше сила и мотивация, вижте в следващите редове.

„В нашия спорт първата и най-важна равносметка е, че всички завършихме зимата си без сериозни травми и с усмивка гледаме напред. Поради ситуацията, свързана с пандемията от коронавирус, след 15-и март всички състезания от календара на Freeride World Qualifier бяха отменени. 

Макар и прекратен преждевременно, състезателен сезон 2019/2020 бе успешен за нас. С общи сили, само за 12 старта, постигнахме 6 подиума, от които 2 победи и още 5 класирания в топ 10 за Европа и Океания.

Заслужено, първо трябва да се отдаде внимание на най-младите попълнения в отбора. Нашите младежи и девойки надминаха и най-смелите очаквания. Извоюваните от тях победи и добри класирания във Freeride Junior Tour безспорно доказват, че новото поколение български райдъри са напълно конкурентни на връстниците им по света. Оставяйки зад гърба си състезатели от алпийски държави с фрирайд култура от десетилетия, Борислав, Тина, Теди и Денис заслужиха международно признание и оправдаха гласуваното им доверие напълно.

Борислав Гарибов (ски младежи), за когото това беше последен състезателен сезон при младежите, извоюва 1-во и 2-ро място още на първите си стартове с ранг 2 звезди. Изправяйки се срещу лидерите в Европа за неговата категория, той записа стабилни класирания срещу бруталната конкуренция в Андора и Австрия – двата най-важни старта в средата на сезона с ранг 3 звезди. По този начин Бобо се нареди на 14-то място (от общо 131 състезателя) във финалното класиране за Европа и Океания. Благодарение на победите си в Австрия той закономерно зае и 1-во място в австрийските серии на Open Faces за зима 2020.

Тези резултати ще му дадат летящ старт в следващия сезон при мъжете. 

Тина Близнакова (ски девойки) дебютира на европейската фрирайд сцена с два поредни подиума (2-ро и 3-то място). Това класиране отвори за нея вратата на 3-звездните състезания още от първия ѝ състезателен сезон. Последваха Андора – 9-та и както го наричат „Финала на фрирайд сериите за младежи и девойки за Европа“ – Фибербрун, Австрия, където тя заслужено достигна 7-мото място. Тя завърши 14-та в Европа от общо 61 конкурентки в нейната категория.

Теодора Илиева (сноуборд девойки), за която също беше първи сезон в Световните Фрирайд Квалификации се представи по най-добрия възможен начин, като спечели 3-звездния старт във Фибербрун, Австрия, побеждавайки лидерката за Европа и Океания.

Денис Марков (ски деца), едва на 11 години,още на първото си международно състезание в Андора показа пълно хладнокръвие и силна воля за победа. Той завърши 7-ми от общо 32-ма съперника в неговата категория, която включва и много по-възрастни от него до 14 години.

При големите във Freeride World Qualifier трябва да се отбележи 3-тото място на Боян Бъчваров в Алпбах, Австрия 1*, при най-многобройната и оспорвана категория на ски мъже. Боян отново демонстрира афинитет към игривите терени и фристайл елементите в карането, доказвайки, че Алпбах му е любимо състезание след 1-то си място там през 2019 година.

Голямата ни мечта е да класираме наш състезател във Freeride World Тour  и тази година започна с план за атакуване на най-високите позиции в годишния ранкинг. Благодарение на стабилно каране и редовни силни представяния последните две зими, двама наши райдъри: Симеон Павлов (ски мъже) и Валери Пелтеков (ски мъже) стартираха сезона с участие в най-високия ранг състезания от квалификационните серии – 4 звезди, входното ниво за Freeride World Tour. 

  

На първият им старт в Ла Розиер, Франция Валери записа 18-о място, а Симеон направи изключително силно спускане, но след скок в края на линията си остана без една ска, което за жалост го лиши от резултат. Последва Лез Арк, Франция и нови надежди за добро класиране на най-добрите ни скиори. Поради неблагоприятните метеорологични условия и след тежка контузия на скиор с преден стартов номер, състезанието бе отменено малко след спускането на Симеон, което въпреки силно намалялата видимост бе на много високо ниво. Валери, с по-заден номер изобщо не успя да стартира. За съжаление анулирането на спусканията и неблагополучното развитие коства и на двамата много загубени точки и позиции в годишния ранкинг. Въпреки това Симеон Павлов, който е едва на 20 години, показа много високо ниво на каране и заявка за топ класирания при всяко негово участие във Freeride World Qualifier.

В сноуборда Борис Първанов взе участие на общо три състезания, за едно от които получи Wild Card от организаторите. Записа силно представяне на 3-звездното състезание във Варс, Франция, където се класира 8-ми.

При ски жени – за Симона Камберова сезонът трябваше да започне още преди Коледа със старт във Франция, но той беше отменен. За последващите и две 3-звездни състезания скиорката заложи на чисти и сигурни линии, които я наредиха 2 пъти на 13-о място. Новият член на отбора – Десислава Димитрова (ски жени) взе участие в същите два старта, като кара смело, с големи дропове, но загуба на контрол в приземявания я класираха на по-задни позиции.

Българският Фрирайд Отбор вече гледа към следващия сезон с настроение и надежди за още силни класирания на международната фрирайд ски и сноуборд сцена. От създаването си, само за три състезателни сезона отборът постигна общо 24 подиума, 6 първи места и още 10 класирания в топ 5 за Европа и Океания във всяка една категория.“

 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.