Неочакван адреналин: Възрастен мъж се катапултира по случайност при демо полет с изтребител

Инцидентът станал на височина 400 м.

0
 

Сподели

Shares

Никога не е късно да си докараш екстремна тръпка, била тя и по случайност. Доказва ни го 64-годишен мъж, катапултирал се сам по време на подаръчен полет с изтребител…

В края на март възрастен мъж от Франция, без никакви авиационни умения, получава полет с изтребител като подарък от свои колеги, но преживява съвсем друга емоция, след като при излитането погрешка дърпа ръчката на катапултното кресло.

След внезапното дърпане на ръчката на катапулта на двуместния боен самолет Dassault Rafale, мъжът изхвърча във въздуха с около 500 км/ч от близо 400 м височина. За щастие парашутът сработва и го приземява безопасно в поле, близо до военната база Сен Дизие, след което е откаран в болница. Освен учестен пулс, лекарите не констатират никакви сериозни наранявания.

За щастие пилотът реагира мигновено на системата за автоматично катапултиране и успява безаварийно да приземи останалия без фанар самолет.

По-късно мъжът споделя, че никога не е изпитвал влечение към летенето, но се почувствал длъжен да приеме подаръка на своите колеги.

ВИЖТЕ: Ръководство за падане от самолет без парашут: Методология на оцеляването

Разследващите самолетния инциденти са открили множество грешки и пропуски по време на предварителния инструктаж и при самия полет. Заради недобре затегнати колани, когато ускорението след излитане достига 3.7 g, мъжът се отлепя от мястото си и започва да се рее в кабината. Това го кара импулсивно да се хване за най-удобното място на седалката, опитвайки да се задържи в нея. „Мястото“ обаче се оказва катапултната ръчката и мъжът изненадващо се озовава в небето, като насрещният въздушен поток отнася и лошо закрепения му шлем.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.