17 април – световен ден на хемофилията: Физическата активност е важна!

Включи се и ти!

0


Дата на събитието: 17.04.2020

Сподели

Shares

До средата на 70-те години на хората с хемофилия се препоръчва да се въздържат от упражнения поради риск от кървене, в следствие от наранявания. С годините и проведените изследвания става ясно, че последиците от физическото бездействие, като затлъстяване и загуба на костна плътност, се оказват много по-вредни от упражненията. Днес физическата активност е призната като важна за доброто общо състояние и поддържане на здравето при хора с хемофилия.

Важно е, разбира се, да се избягват контактни спортове, като футбол, баскетбол, волейбол, ръгби, борба и други  дейности със значителен риск от травма. Наличните доказателства обаче показват, че подходящата физическа активност подобрява общата кондиция, намалява честотата и тежестта на нараняванията и подобрява психосоциалното функциониране.

Ползите от физическата активност за хората с хемофилия включват подобрения в здравето на ставите, костите и мускулите. Съответно редица проучвания предполагат, че нивата на физическа активност сред пациентите с хемофилия са сходни с тези на техните здрави връстници, особено сред индивиди, които са започнали профилактика в ранна възраст (≤ 3 години).

При по-възрастните хемофилици липсата на физическа активност може допълнително да увеличи риска от диабет, високо кръвно налягане, високи нива на мазнини в кръвта, затлъстяване и остеопороза и свързани с тях фрактури в допълнение към усложнения, свързани с хемофилия.

Препоръчителни безконтактни спортове са плуване, бягане, голф, колоездене, бадминтон, ветроходство, гребане и стрелба с лък например. 

Тази година кампанията по случай Световния Ден на Хемофилията (17 април), която Българската асоциация по хемофилия провежда, ще премине главно онлайн под формата на споделяне на полезни инфографики и видеа на посланици под мотото “Включи се и ти!“

Чрез всичките си проекти и публични инициативи Асоциацията работи в посока защита на правата и интересите на пациентите, акцентирайки на принципа, че с помощта на съвременно лечение и социална подкрепа, ние можем да бъдем ЗАЕДНО, равностойно интегрирани – част от едно развиващо се модерно общество.

За да следите всички инициативи на Българска Асоциация по Хемофилия, последвайте профилите им във Фейсбук и Инстаграм

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.