Radio Garden: музикална разходка из света

Radio Garden – Google Earth, ама за музика

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Pixabay

В събота вечер около 20.25 ч. местно време по радиостанция в ирландския град Лимерик звучи съврменен келтик фюжън, който е в състояние да приповдигне духа и да внесе еуфория в ухото на всеки слушател. Слушам музиката през холандско-датската платформа Radio Garden и си представям как в този момент някой чува същата песен по радиото в дома си в Южна Ирландия и се поклаща в ритъм, докато си пийва бира (или пък ирландско уиски), а в същата минута и аз правя същото в хола си в София. Музиката е не само универсалният език, който ни свързва, независимо от дистанцията помежду ни, но и винаги ще бъде спасителният пояс, който ни пренася на места, където искаме да бъдем, но не сме.

Слушането на Radio Garden предоставя възможност за такива срещи и запознанства с култури от цял свят. Концепцията на този проект е съвсем проста – завърташ 3D-глобуса, кликваш върху някоя от искрящите зелени точки, представляващи градове или малки населени области и избираш местна радиостанция, която да слушаш.

Radio Garden
Radio Garden | снимка: скрийншот radio.garden

От съвременен поп от Уганда, през норвежки евангелистки рок до японски J-Pop и индийски мантри – музикалният избор е наистина огромен, защото Radio Garden обхваща близо 10 000 различни радиостанции от цял свят. Така успявам за има-няма 5-10 секунди да стигна от Лимерик чак до Ямусукро, столицата на Кот д’Ивоар, където в същата вечер и по същото време по местна радиостанция звучи френски кавър на парче на Брус Спрингстийн, акомпаниран от акордеон. Продължавайки да въртя глобуса, попадам и на местна радиостанция в Ямайка, излъчваща само и единствено музиката на минали и настоящи ученици на 140-годишното училище Alpha Boys School в Кингстън, за което се счита, че значително е повлияло развитието на реге- и ска-сцената в Ямайка.

Докато прелитам от една точка до друга, за пореден път устаноявавам колко необятен наистина е светът и колко от кътчетата му все още са непознати за мен. В дни, които прекарваш почти изцяло у дома, можеш да се предизвикваш, като затвориш очи и завъртиш музикалния глобус, а страната, на която е кацнал пръстът ти да бъде тази, за която да научиш нещо ново. Докато слушаш местна радиостанция.

Послушай радио на живо, откъдето си поискаш тук: http://radio.garden/

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.