Ясни хоризонти: 30 години по-късно Хималаите се виждат

Някои части на Северна Индия се сдобиха с нова гледка заради прочистения въздух.

0
 

Сподели

Shares

Един от големите позитиви, които се наблюдават след установилото се карантинено положение, е пречистването на въздуха от вредни емисии по целия свят. Значително намалените нива на въглероден двуокис в атмосферата ни помогнаха да видим Земята такава, каквато бяхме забравили, че е. 

За първи път от 30 години заснежената планинска верига Дауладхар, част от Долния хималйски диапазон, стана видима за част от жителите на Северна Индия в резултат от намалялото замърсяване.

Дауладхар буквално означава „Бяла верига“ и е гледка, която голяма част от индийците виждат за първи път (факт: повече от половината от 30-те най-замърсени градове в света се намират на територията на Индия).

Джоти Панд Лавакаре, съоснователят на индийската екологична организация Care for Air, сподели в социалните мрежи: „Не съм виждал такова синьо небе над Делхи през последните 10 години…Благодарение на тази ужасна криза, когато можем да излезем навън, ще дишаме.“

Активистът за борба със замърсяването Сант Балбир Сингх Сиехевал разказва в изявление пред SBS: „Виждаме заснежените планини ясно от нашите покриви. И не само това – звездите се виждат през нощта. Никога не съм виждал нещо подобно в последно време.”

Индия, страна с над 1.3 милиарда жители, е поставена под строга изолация от 22 март 2020 г., което прави страната една от първите с толкова рано наложена карантина. Предприетите мерки ограничават движението на цялото население и получават остра критика от местните, според които това ще доведе до сриване на икономиката на страната и голяма финансова криза.

Според CNN правителствените данни показват, че над столицата на Индия, Ню Делхи, се наблюдава 71% спад на вредните микроскопични прахови частици. Междувременно азотният диоксид, изхвърлен във въздуха от автомобилния трафик и електроцентралите, също е спаднал със 71%.

Подобни спадове на замърсители на въздуха са регистрирани в големи градове като Бангалор, Ченай, Колката и Мумбай.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.