Първият веломаршрут в Странджа

1
 

Сподели

Shares

Планинско колоездене

Започва изграждането на първия веломаршрут в Странджа в района на Синеморец – Царско кладенче – с. Бродилово. Това съобщи за Радио „Фокус”- Бургас Мария Демиева, старши експерт в дирекцията на ПП „Странджа”.

Ние сме посочили възможни веломаршрути и изходните пунктове, и опорните точки, но този веломаршрут се изгражда със сваляне на GPS координати, изграждане на инфраструктура, информационни и указателни табели. С всяка изминала година, велотуристите се увеличават“, каза още експертът. Теренът е неравен, с висока степен на трудност. Нуждае се от изравняване, почистване, изграждане на инфраструктура. Ще бъде съставена и интернет базирана карта. За следващия сезон този маршрут ще е действащ и ще може да се ползва. От дирекцията на парка за следващите три години предвиждат и изграждането на още веломаршрути, като този вероятно ще съвпадне и с трасето на бъдещия веломаршрут „Пътят на Желязната завеса”, който обхваща почти цяла Странджа.

„В работния ни план за следващите три години, който план разработвахме миналата седмица и предадохме за първа оценка, имаме заложен за изграждане многофункционален център – нов информационен център, който да е по-близо до морето“, каза още Мария Демиева. Центъра ще е разположен там, за да може туристите от морето да бъдат пренасочвани към парка и планината. В деня на националните паркове бе открит информационно-посетителския център в село Граматиково. До средата на юли месец центърът е бил посетен от 300 туристи. Демиева подчерта, че мястото се оказва привлекателно за туристи и е посещавано предимно от млади хора от Германия, Чехия, но най-вече от българи.

Планинско колоездене

Източник: www.varhove.com

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.