Живот под карантина: свежи мисли с Момчил Панайотов

Навън - корона, а вътре - насаме със себе си. Попитахме заложниците вкъщи как се справят с настоящия живот под карантина.

0
 

Сподели

Shares
Снимка: © Момчил Панайотов

С поредицата “Живот под карантина: свежи мисли с… се стараем да предложим една по-позитивна гледна точка към това тревожно време, което ни прибра вкъщи. Защото вярваме, че каквото и да става, светът наоколо ще продължи да съществува – заедно с доброто в него. Подсказват ни го италианските балкони, животните, които започнаха да обикалят по опустели градски улици и дори по-чистият въздух в небето над нас. Оптимизмът трудно може да бъде изкоренен докрай. Стига да имаме очи за него.

Познаваме Момчил Панайотов като председател на Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) и лектор по „Лавинна безопасност“, но освен това той е дендролог по професия, а в останалото време – фрирайд скиор и активен планинар. Попитахме го как един приключенец със свободен дух се справя с условията на “домашния арест” между четири стени и възможно ли е да има нещо положително в настоящия живот под карантина.

Момчил Панайотов въпроси
Снимка: © Момчил Панайотов

Денят и мястото: инструкции за употреба

От началото на карантината не мога да се похваля с нищо интересно…Тя не ме завари нейде в планините, прекарвам повечето си време пред компютъра вкъщи, като се опитвам да работя. Единственият съвет, който имам за останалите, е да слушат хубава музика и да не спират да се движат дори и у дома.

Сега ти е паднало

Скоро си пуснах електрическата китара. От доста време все намирах извинения. Даже се изненадах, че все пак усетът не е изчезнал, хаха.

Убиец на скука

Седнах да пиша книга. Но си признавам, че нейде следобед ми доскучава.

Чакам да стане слънчево, за да се излегна на някоя тревичка с хубава книга и силно се надявам да не ни наложат още забрани.

Безбрежната мрежа

Предполагам както много други хора отвисявам известно време във Фейсбук. Не е много полезно, но в тази изолация май е от малкото начини „да видиш нещо”. За съжаление няма много разнообразие. Който е правил нещо интересно, е принуден да се крие и май 95% от потока е бивалици и небивалици на тема вируси. Ако конкретното ми занимание ми позволява, си пускам музика. Предпочитам случайна селекция след стартирана от мен хубава песен. Признавам си и че нелегалствам и си свалям хубави филми за вечерите. Тези дни гледахме с детето ми сериите на Mad Max и ни беше много забавно. Много по-приятно ми е да се подготвя с нещо свежо за гледане, отколкото да цъкам с дистанционното и да се надявам на късмет.

Момчил Панайотов въпроси
Снимка: © Момчил Панайотов

Добрата новина

Трудно се сещам за много положителни неща точно сега. На теория би трябвало, като се сблъскаме с недостатъците си, после да ги отстраним поне частично. Например се видя колко слабо са подготвени образователните ни институции за дистанционно обучение. Там от безизходица ще има подобрения. Надявам се да има подобрения и в системата на здравеопазването. За съжаление цялостният подход на управленските ни структури ме кара да се съмнявам в това, че ще има истински анализ и опити за съществено подобряване на нещо в обществото ни след това.

Надявам се на някаква интересна творческа вълна – понякога трудните времена са катализатор на това. Така ми се иска да чуя нова, интересна и наистина хубава българска музика след тези месеци.

В персонален план може би много хора ще имат време да свършат неща, за които все не им остава време. Но и тук въпросът е докога ще продължи всичко и дали няма да се загуби желанието и живецът за работа.

Желаното място

Тук ме хванахте натясно. С удоволствие бих бил всеки ден на Витоша, защото условията са точно за там и мисля, че това би било много полезно за повечето хора сега. Уви, виждането на властите е точно обратното и достъпът до планината ни е отрязан. Същото важи и за Рила, за Пирин пък да не говорим.

Като се затопли бих отишъл с удоволствие в района на Мелник и просто бих стоял, слушал птиците, лежал на тревата и карал колело. И бих го редувал със ски турове в планината и каране по приятно фирновани склонове. Остава да се надяваме, че всичко това ще отмине по-скоро и ще можем да се насладим поне на пролетни ски.

Посланието

Точно сега искам да пожелая на всички да са здрави. Който може да е навън, нека се радва на възможността. И да се надяваме скоро пак да се върнем към нормалните ни любими занимания и да ги оценим още по-високо.

Цъкни още: Денят под карантина на фрирайдъра Борис Първанов

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.