Ретро тръпка: Как 16-годишно момиче обиколи света с автомобил в началото на ХХ век

Истинска романтична история в стил "Индиана Джоунс"

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: alohawanderwell.com

В днешно време, да се обиколи света с автомобил, не е невъзможна или непосилна цел, стига човек да е достратъчно амбициран и да разполага с необходимите средства и свободно време за това. И все пак, въпреки цялата глобализация и технологичен прогрес, подобно начинание си е доста трудоемко дори и в наши дни, камо ли за хората от миналото.

Въпреки това още в наалото на ХХ век едно непълнолетно момиче се справя със задачата. При това на “допотопен” автомобил с двигател с едва 20 конски сили, развиващ максималната скорост от 70 км/ч. При това, само върху пътища с твърда настилка, каквито тогава далеч не са били толкова разпространени.

През 1922 г. 16-годишната канадка Алоха Уондъруел тръгва на приключенска експедиция по света с Ford Model-T и става първата жена, обиколила света. За десет години тя изминава 611 000 километра и посещава 80 страни.

Снимка: alohawanderwell.com

 

Алоха Уондъруел, чието истинско име е Идрис Галисия Уелш, е родена през 1906 г. в Канада. Тя се запалва по пътуванията още като дете, четейки приключенски книги за момчета. През Първата световна война, вторият баща на момичето се присъединява към Британската армия, а тя, майка ѝ и сестра ѝ го последват от Канада до Европа. Пътуват до Великобритания, Белгия и накрая остават във Франция. Където, за да успокои хулиганския характер на малката Идрис, майка ѝ я настанява в католически пансион.

През 1922 г. момичето забелязва във вестник Paris Herald обява: “Умна, красива и в бриджове – световно турне за успешни млади жени. Присъединете се към експедицията”Съобщението е публикувано от Уолтър Уондъруел (истинското му име е Валериан Йоханес Печински), полски емигрант, авантюрист и изобретател, който нарича себе си капитан. Уондъруел, с подкрепата на автомобилната компания Форд, организира световна експедиция, промотирайки амбициозната идея за създаване на световна полиция – пацифистка структура, която да арестува диктатори и да предотвратява започването на нови войни.

Уондъруел вече разполага с екип от журналист, фоторепортер, механик и секретар (в лицето на жена си), но кино операторът на експедицията неочаквано попада в болница и се налага да му търсят заместник през вестниците. Поради маркетингови съображения е взето решение да поканят жена.

Снимка: alohawanderwell.com

Прочитайки тази обява, Идрис тутакси се качва на нощния влак от пансиона в Ница и се озовава в Париж. Тя разказва на капитана, че от детството мечтае за далечни страни и номадски живот, като дори лъже, че може да работи с камера.

Въпреки че се възхищава на авантюризма на девойката, Уондъруел я отпраща, тъй като тя е все още твърде млада. Никой друг обаче не се отзовава на поканата, а и Идрис е особено настоятелна – тя догонва колата на пътешествениците с такси, устройва им скандал и в крайна сметка те се виждат принудени да я вземат, въпреки че жената на капитана изпада в ярост.

Още в самото начало на експедицията Идрис получава прозвището Алоха Уондъруел (хавайската дума “алоха” означава “дъх на живот” и се използва като поздрав).

ВИЖТЕ ОЩЕ: Лекси Алфорд: най-младата жена, превъртяла картата на света

Снимка: alohawanderwell.com

Пътешествието е частично спонсорирано от компанията Форд, но същевременно се дофинансира чрез заснемане и прожекции на филми и провеждане на туристически лекции из целия свят.

При първото си пътуване екипът посещава 43 държави на четири континента: те виждат следвоенна Франция и Германия, Турция, Египет, Афганистан, Палестина, Индия, Източна Африка, Индокитай и Сибир, където комисар от Червената армия им дава почетни звания.

Снимка: alohawanderwell.com

Трябва да се отбележи, че в хода на експедицията девойката действително бързо се научава да борави с кинокамера, като освен това е и шофьор и преводач на експедицията. Тя заснема филми по време на пътешествието, сама проявява лентите, подготвя кинопрожекции след лекциите на Уолтър, продава билети за тях и води счетоводните сметки.

Членовете на експедицията прекарват няколко месеца в Индия, срещайки се с множество местни жители и възхищавайки се на уникалните природни и културни забележителности на страната.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Изследователят на Сахара, който пръв се завръща жив от Тимбукту

Снимка: alohawanderwell.com

При пътуването до египетските пирамиди в началото на 20-те, може би съвсем естествено, капитанът изневерява на жена си с Алоха и мисис Уондъруел напуска експедицията.

Снимка: alohawanderwell.com

По-късно, през 1925 г., по време на обиколката през Съединените щати, вече 18-годишната Алоха и 29-годишният Уолтър се женят.

По време на пътуването до Африка Алоха се качва на кораб върху своя знаменит автомобил. Снимка: alohawanderwell.com

Околосветското пътешествие прославя младоженците. В тяхна чест се организират балове и празненства, с тях се фотографират дори холивудски звезди като Дъглас Феърбенкс и Мери Пикфорд.

Впоследствие им се раждат две деца – Валерия и Нийл, но с това любовта им към приключенията не изчезва. Те представят своя документален филм за първото си световно турне, след което започват нова експедиция из Южна Америка.

План на първото околосветско пътешествие. Снимка: alohawanderwell.com

В джунглата на Амазония, хидропланът на Уондъруел се поврежда и се налага Уолтър да се върне обратно в цивилизацията за да донесе необходимите резервни части, оставяйки жена си сама с индианците бороро и още един член на групата. Там тя се сприятелява с туземците и заснема първия филм за тези племена, озаглавен “Полет до бороро от каменната ера”.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Повелители на природата: коренни народи по света

През калта на Амазонската джунгла. Снимка: alohawanderwell.com

През декември 1932 г. двамата купуват яхта с намерението да заснемат пътуване до южните морета, но точно преди то да започне Уолтър е убит на борда ѝ от неизвестен извършител. Подозренията падат върху Уйлям Джеймс Гай – член на последната им експедицият в Южна Америка, където той прави опит за бунт в групата. Той обаче разполага с алиби и в крайна сметка е оправдан от съда.

ВСлучилото се не сломява Алоха и тя продължава да пътешества. Жени повторно за операторът Уолтър Бейкър и заедно с него още дълго пътува по света, снима филми и записва своите впечатления.

Днес нейните творби са изложени по музеите в цял свят.
Тя умира в Калифорния през 1996 г. на 90-годишна възраст. На тази смела жена, получила прозвището “жената Индиана Джоунс” е посветен сайтът Alohawanderwell.com.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.