22-ри март – Световен ден на водата

Темата тази година е "Водата и измененията на климата"

0
 

Сподели

Shares

22 март, Световният ден на водата всяка година насочва вниманието ни към значението на водата, ролята ѝ в човешкия живот и нейното въздействие върху жизненоважни за съществуването на планетата ни, екосистеми. Ежегодно Световния ден на водата засяга по един важен глобален проблем и призовава обществото да подходи отговорно към този незаменим ресурс. 

Темата тази година „Водата и изменението на климата“ изследва как водата и изменението на климата са неизменно свързани.

С нарастването на населението нараства и търсенето на вода, което изчерпва природните ресурси и уврежда околната среда на много места. Тази година темата подчертава укрепването на сигурността на водата и установяването на достъп до устойчиво водоснабдяване на фона на променящите се климатични условия в световен мащаб. Решенията включват защита от въглеродни емисии в океаните и влажните зони, прилагане на интелигентни за климата селскостопански техники и увеличаването на пречиствателни станции за безопасното използване на отпадъчните води.

Кадър: lifewater.org
Кадър: lifewater.org

Как възниква Световният ден на водата?

Световният ден на водата е установен от Организацията на обединените нации (ООН) през 1993 г. като международен ден, за да се подчертае значението на водата и да се осъзнае угрозата от световна водна криза. Днес целта на ООН и на целия свят е да осигури наличност и устойчиво управление на водата и канализацията за всички до 2030 година.

Цели

В световен мащаб 785 милиона души нямат достъп до  питейна вода. И дори за онези, които имат достъп до вода – самият ресурс, от който зависи здравословният и продуктивен живот – услугите често са недостатъчни за задоволяване на основните нужди.

В Африка на юг от Сахара 30% до 50% от селските напоителни системи не функционират в рамките на пет години след изграждането им, а в градовете има ограничено водоснабдяване. Водата често се замърсява от градски, промишлени и селскостопански замърсители, които могат да компрометират непречистените водни системи, дори тези, които са класифицирани като подобрени водоизточници. Много от онези, които нямат достъп до основни водни услуги, живеят в  държави с лошо управление, високи нива на бедност и слаби институции.

Кадър: doculab
Кадър: doculab

Правителствени институции като Американската агенция за международно развитие (USAID), която предоставя невоенна помощ на бедстващи страни, се стремят тази статистика да се промени, но за целта всеки от нас трябва да поеме своята гражданска отговорност към ситуацията с водата.

USAID се стреми да помогне на партньорските държави да се справят по-добре с нарастващия натиск върху сладководни ресурси, включително снабдяване с питейна вода, чрез инвестиции, които стабилно управляват и справедливо разпределят водоснабдяването, разширяват защитата и възстановяването на водоемите и увеличават устойчивостта на общностите при проблеми, свързани с водата.

Благодарение на въздействието на програмите на USAID, общностите по света се възползват от достъпа до подобрени услуги за водоснабдяване и канализация и стават по-устойчиви в условията на променящ се климат.

Кадър: lifewater.org
Кадър: lifewater.org

Изявлението за тазгодишната кампания „Световният ден на водата 2020“ призовава:

„Не можем да си позволим да чакаме. Създателите на политиката за климата трябва да поставят водата в основата на плановете за действие. Водата може да помогне в борбата с изменението на климата. Има устойчиви, достъпни и мащабируеми решения за водоснабдяване и канализация. Всеки трябва да играе роля. В ежедневието ни има изненадващо лесни стъпки, които всички можем да предприемем за справяне с климатичните промени.“

Кадър: wateraid
Кадър: wateraid

Статистиката

  • 748 милиона души по света са без основен достъп до вода. Това е повече от два пъти повече от населението на САЩ.
  • Повече хора умират от замърсена вода, отколкото от всички форми на насилие, включително война.
  • Два милиарда души нямат достъп до тоалетна или тоалетна.
  • Диарийните заболявания, причинени главно от замърсена вода убиват повече деца под 5 годишна възраст, отколкото малария, СПИН и морбили заедно.
  • Диариалната болест убива едно дете на всеки 60 секунди.
  • Около 22% от здравните заведения в най-слабо развитите страни нямат безопасна вода.
  • В Субсахарска Африка жените и момичетата прекарват приблизително 40 милиарда часа годишно в събиране на вода.
  • Загубеното време за събиране на вода значително намалява времето за продуктивно земеделие на жени от развиващия се свят. С чиста вода наблизо се смята, че те могат да произведат храна за около 150 милиона от гладните по света.

Въпреки усилията на институции от цял свят, всеки от нас може да допринесе за промяна на статистиката. Пестете водните ресурси, замърсявайте по-малко и бъдете отговорни, спрямо вашия живот и този на другите. Погрижете се днес, за да може утре едно дете да има питейна вода! 

ВИЖТЕ: Пазителят на океаните Боян Слат спасява и реките

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.