Позитивната страна на карантината: Сателитни снимки показват подобрение в качеството на въздуха по целия свят

Тенденцията се забелязва и у нас

0
 

Сподели

Shares
Кадър CNN

Във времена на здравна епидемия, трудно могат да се извлекат позитивите от нея, имайки предвид многочисленността на засегнатите страни и броя на зарезените. След обявяването на пълна карантина в най–уязвимите държави, заради COVID–19, започнаха обаче да се наблюдават значителни екологични подобрения, включително и у нас.

Сателитни снимки, пуснати от НАСА и Европейската Космическа Агенция (ЕSA)показват драматични спад на емисиите на азотен и въглероден диоксид във въздуха.

На база на сателитни снимки, учени финално са дали положителна оценка за подобряването качеството на въздуха, в следствие на карантината.

Според Европейската Космическа Агенция (ЕSA) и други независими източници, нивото на азотен диоксид, значително е намаляло над Китай, Италия и други засегнати от коронавирус страни сред които Испания, Германия и Франция.

В Италия заради предриетите мерки срещу разпространението на COVID-19 вредните емисии във въздуха са намалели най-осезаемо в северните части. Междувременно във Венеция пък се наблюдава и още една положителна промяна – изчистване на водата в каналитена града.

Клаус Зехнер, специалист по анализиране на сателитни снимки към Европейскта Космическа Агенция (ЕSA), споделя:

„Редуцирането на вредни емисии е видимо на нашите снимки. Това нещо съвпада с карантината в Италия, която значително намалява автомобилния трафик и индустриалните процеси.”

Сателитна снимка на Италия преди карантината, заради Коронавируса
Сателитна снимка на Италия преди карантината, заради Коронавируса
Сателитна снимка на Италия след карантината, заради Коронавируса
Сателитна снимка на Италия след карантината, заради Коронавируса

Замърсяването на въздуха може да причини хипертония, диабет и респираторни заболявания, също предразполагащи за по-лесното разпространение на епидемията. Това е още една причина да се гледа на карантината като благоприятна последица.

Другата сериозно засегната от COVID-19  страна – Китай, също отчита значително подобрение на въздуха.

„След като са взети карантинни мерки и всички заводи и електроцентрали ограничиха дейностите си, „дните с по–добър” въздух са се увеличили с 21.5% за месец Февруари, сравненено със същото проучване от миналата година. Това е първият път, в който виждаме толкова голям спад на вредни емисии във въздуха. Не сме изненадани от това, което се случва с разпространението на заразата, защото много градове взеха навременни мерки, спрямо епидемията. Това беше правилното решение.“, обясняват от Китайското правителство.

Кадър: CNN/Кадър: CNN / Сателитна снимка на Китай - преди и след карантината
Кадър: CNN / Сателитна снимка на Китай – преди и след карантината

Като един от най-големите замърсители Китай генерира 30% от световните емисии на въглероден диоксид годишно. Центърът за изследвания на енергията и чистия въздух в страната, установява, че това е еквивалент на 200 млн. тона въглероден диоксид изобщо. За сравнение Великобритания изпуска само 7% вредни емисии на година. Добрата новина е, че на последните сателитни снимки се вижда изчистване на въздуха над страната и вече някои градове, които до скоро не можехте да забележите от такова разстояние, стават ясно различими на сателитните снимки.

В Световен мащаб, след извънредното положение и наложената карантина, от 3.02 до 1.03 2020 г., емисиите на въглероден диоксид са спаднали с 25%.

Европа през Януари 2020 г., преди епидемията от Коронавирус
Европа през Януари 2020 г., преди епидемията от Коронавирус
Европа през Март, след епидемията от Коронавирус
Европа през Март, след епидемията от Коронавирус

Поради карантината, заради COVID-19, въздухът в София също претърпя значителни подобрения. По официалните данни на Столична община към 18.03 2020 г. и по данните на гражданската платформа AirBG, навсякъде в столицата нивото на финните прахови частици е под 50 µg/m3.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.