Остани си вкъщи, пътешественико: няколко неща, които да правим по време на карантина

Домашни рецепти за приключенци

0
 

Сподели

Shares

Стоенето вкъщи и авантюризмът са две взаимноизклюващи се понятия, но в трудни времена, когато здравето зависи от първото, е най-добре да спазим карантинните мерки, за дa опазим близките и себе си. Не идва краят на света (надяваме се), а и домашния уют не е толкова лошо място за прекарване на две или повече седмици. Не е задължително непременно да окупираш дивана, телевизор или лаптопа денонощно…

Ние също се замислихме какво ще правим през тези дни. И ето докъде стигнахме:

Почисти дома си и достигни своя дзен!

От толкова приключения и бири в парка, все не остава време да подредиш нужното и да изхвърлиш ненужното. Сега е времето да подредиш сезонно дрехите в гардероба си, а което няма да носиш, можеш да го подариш на някой в нужда.

Сортирането на неизползваеми вещи в кутии, почистването на прозорците и минаването с прахосмукачка са алтернативни занимания, с които да направиш обителта си още по-уютна. Разместването на някои мебели действа зареждащо и креативно. Пусни си готина музика и хващай метлата!

Подготви се за новите пътувания в живота си – инвентаризирай!

Карантината ще мине все някога, слънце ще изгрее в очите ти и с него ще дойде следващото пътуване, на което няма да имаш търпение да тръгнеш. Еуфорията ще завладее душата ти и като нищо можеш да пропуснеш съществени неща.

Затова… виж с какво разполагаш. Ще катериш планини? Провери дали обувките ти са в добро състояние, дали раницата не трябва да се изпере. Събери на едно място челник, въжета, карибинери и всякакво скално оборудване и направи списък какво още ти трябва. За къмпинг обърни внимание на спалния чувал, палатката и нещата от първа необходимост. Задължително виж газовата бутилка на котлончето, ако имаш такова – често забравяме да я напълним и оставаме без кафе в първия ден на хипстарския живот. Лодки, каяци, сърф дъски – изкарай и почисти всичко от прах. Изкарай си колелото, напомпай му гумите и се подготви за голямото „Навън”. Скоро!

Здрав дух, здраво тяло! Размърдай се!

Да си си вкъщи не е оправдание да седиш постоянно пред компа и да се разхождаш до кухнята с отегчение. Домашните упражнения са не по-малко ефективни от тези в залата. Осъзнаваме, че тичането е мисия невъзможна (освен, ако не живееш в къща с двор), но всички останали в апартаментните пространства имаме идеи да раздвижим кръвта доста ефективно.

Стречинг, йога, танци и дори зумба са идеална спортна подготовка. Скачането на въже подобрява множество мускулни групи, а разтягането ни прави по пластични и ще облекчи стари травми на мускулите при наличието на такива. Ако разполагаш с гири, ластици или фитнес уреди – използвай ги. Ще си си благодарен, когато всичко това премине.

Намери си следващото предизвикателство, организирай се!

Пасивното стоене вкъщи би довело много бързо до апатия или депресия. Не позволявай да стигнеш до там. Ангажирай си вниманието в плануване на следващата дестинация. Не е нужно да правиш една тетрадка планове, но е полезно да знаеш какво би искал да правиш в остатъка от годината. Разчертай бюджета си, поинтресувай се от маршрутите, прочети пътеписите на хора, били вече на избраното място. Идва лято, време е да започнеш да мислиш за него. Поговори с приятели (по телефон или онлайн) и обсъдете къде ще го прекарате. Въпреки, че никой не знае какви ще са реалните последици от коронавируса, вярваме, че всичко ще е наред и мероприятия ще има през топлите месеци.

Виртуална култура: „разходи” се по света

Физически може да си си вкъщи, но благодарение на интернет ерата, в която живеем, можеш да си абсолютно навсякъде. Не си ходил в Лувъра? Имаш възможност да го направиш още сега.

Предвид карантината много музеи и галерии предлагат виртуални обиколки на своите артистични пространства. Лувърът, Ермитажът и Метрополитън са само част от невероятните музеи, които може да обиколиш от дивана си. Ако не ти се „ходи” чак дотам, в България също ще имаш възможност да се разгледаш напълно безплатно и безопасно Националния археологически институт с музей при БАН, „Двореца”,  Музеят на социалистическото изкуство, Националният Политехнически музей и Регионалният исторически музей в столицата.

Ако ти се гледа опера, ще можеш да ѝ се насладиш в „Метрополитън опера“  и Берлинската филхармония в „дигитална концертна зала” – изживяване, което ще направи вечерта ти очарователна.

Остани си вкъщи, пази себе си и близките си и направи преживяването у дома пълноценно изживяване! И не спирай да мислиш за приключения! 

Ако пък имаш нужда от още малко вдъхновение, разгледай нашата рубрика „Живот под карантина: свежи мисли с…“, за да разбереш как се справят със стоенето вкъщи някои от най-популярните ни приключенци.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.