Две трети от изключително рядък вид бели жирафи станаха жертва на бракониери

В Кения остава само още един екземпляр...

0
 

Сподели

Shares

 

Два от само трите изключително редки, бели жирафи, станаха жертва на бракониери в Североизточна Кения, съобщиха местни природозащитници. 

Рейнджър открива труповете на женската и нейното малко в село, близо до Гариса в Кения. Предполага се, че третият жираф все още е жив, както и че е единственият останал бял жираф на земята. 

През 2017 г. група фотографи забелязват за първи път женска и малкото и жирафче с нетипична за вида окраска. Белите жирафи имат специфично, генетично заболяване, на което се дължи цветът на кожата им. За разлика от албиносите, леуцизмът не позволява на кожните клетки да произвеждат пигмент, но запазва цветът на очите. 

Мениджърът на резервата „Ишакбини Хирола“(Ishaqbini Hirola Conservancy), Мохамед Ахмендор, заяви за случилото се:

„Телата им бяха намерени в скелетно състояние, което предполага, че може са убити преди около три – четири месеца. Това е много тъжен ден за общността на Иджара и Кения като цяло. Ние сме единствената общност в света, които са пазители на белия жираф. Убийствата на редки и уникални видове са удар върху усилията ни за опазването им. Призивът ми е да продължаваме да се борим с бракониерството и да спасим колкото се може повече изчезващи животни“.

Бракониерите все още не са идентифицирани и мотивът им все още не е ясен. Кенийската организация за дивата природа (Kenya Wildlife Society), която е основното природозащитно тяло в източноафриканската държава, заяви, че ще разследва убийствата.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.