Cat shot tattoo Shop : Татуировки за диви и красиви!

Запознайте се с екстремистите в градска среда

0
 

Сподели

Shares

Разговаряме с Виктория, Биляна, Александър и Антон от Cat shot tattoo shop, които ще ни разкажат екстремно ли е да се татуираме, как да се грижим за рисунките по кожата си и заслужава ли си да се татуираме при тайландски монаси, за да открием своята мантра. Wow, wow !

360° : Вики, ти си основателят на Cat shot tattoo shop, как татуировките се превърнаха в твоя страст и професия?

Виктория: В тийнейджърските си години много исках да уча рисуване, но баща ми беше твърдо против. Казваше ми как ще продавам картините си в някакви подлези, ще рисувам по стени и ще умра в бедност. И аз реших, че ще вървя точно напук на тези очаквания. Станах от хората, които тогава бяха в голяма степен неразбрани: тези, които рисуват графити, така наречените райтъри, и тату артистите. 

360° : Коя беше първата татуировка, върхо тялото ти?

В. : Беше един ужас на крака ми в Люлин, на един фотьойл, после си я дооправих  в Перник. Представлява халюциногенна гъба със съзвездието “Малката мечка” и фея, която я издига нагоре. Явно съм си мислела, че ще съм много готина като имам татуирана фея (смее се).

360°: С какво друго се занимаваш, освен с татуировки ?

В: Танцувам брейк. Това е единственият спорт, в който съм получавала награда- трета, на едно състезание в Пловдив преди няколко години. Танцувала съм хип хоп, попинг и “най-екстремното” – народни танци осем години. Другата ми по-динамична страст е сноуборда.

360°: Как започна всичко с Cat shot tattoo shop?

В: Отново напук на всички. Понеже всички ми казваха, че нищо няма да стане от мен и постоянно ме питаха: “ Добре, какво мислиш да правиш с живота си, за какво се бориш?” и аз им отговарях: “Ще си отворя тату студио!”. И след това изречение, реакциите бяха: “Ама ти ли, бе?!”. и твърдяха как никога няма да се направят при мен. Напук ги игнорирах, запретнах ръкави и ето ме днес. 

Иначе като татуист започнах много отдавна, в Слънчев бряг едно лято, където нищо не научих. След това ме взе един човек в студиото му, на който съм изключително благодарна, и който ме научи на много неща, къде верни, къде неверни, а после веднага с мое студио. Реших, че искам място, където да важат моите условия, а не постоянно да се съобразявам. Събрах екип и ето – вече шест години се занимавам с това. 

360°: Можеш ли да различиш по татуировката, дали един човек се занимава с екстремни спортове? 

В. : Да, разбира се. По уникални татуировки, притежават хората, които имат интересни хобита и занимания и са напълно отдадени на тях.

360°: Какво можем да видим по сноубордист или сърфист например?

В:  Сноубордист може да си татуира планина, вятър, сноуборд, дори маска, в която да се отразява планински връх. Сърфистите също са лесно различими – типично островни татуси, море, вълни, полинезийски маски и т.н.

360°: Защо хората имат нужда от татуировки? 

В: Причината е, че имаш нужда от този адреналин, от тази болка. И това е при всички хора, които имат пиърсинг или татус. Но когато тези хора успокоят живота си по някакъв начин, стават семейни или намират своята половинка, развиват се добре в кариерата си, те спират да си причиняват болка. Разказвам за хора, които татуирам от много време, но в момента, в който подредят живота си, татуировките лека полека преминават на заден план. Друг тип са тези, които имат нужда от това украшение върху себе си, чисто естетически.

360° : Как ни влияят атмосферните условия след като се татуираме? С какво да внимаваме и колко време да предвидим за заздравяването на новата ни татуировка?

В:  Добре е да се избягва топлото време. В най-голямата жега няма да можеш да посещаваш басейни, да ходиш на море, защото си с пресен татус, няколко часа под фолио, слънцето ще окаже негативно влияние върху новата татуировка. Затова лятото е неподходящ сезон за подобни неща. Препоръчвам останалите сезони, освен ако не работиш в офис и си далеч от жегата. Времето за зарастване на татуировка е от 10 до 14 дни. Трябва да минат, за да видиш истинския цвят на татуса.

360°: Как се отразява времето при татуировките?

В: Ами увисне ли кожата, увисва и татуировката. Аз лично си татуирам места, които не се разтягат толкова във времето. Кожата на гърба, под коленете на краката, под лактите на ръцете. Това са подходящите емста, ако искате да нямате промяна в нарисуваното след години.

360°: В момента много се шуми около червената боя за татуиране и нейното окончателно премахване от тази индустрия? Каква е причината за тези твърдения?

В: Има теории, че червеното мастило за татуиране съдържа никел. И съответно хората, които имат повече желязо в кръвта си е възможно да получат алергични реакции. Те обаче не са опасни, обикновено представляват лек обрив, приличащ на дребна шарка. 

360°: Почитател си на един много интересен фестивал  за татуировки в Тайланд –  Wat Bang Phra. Можеш ли да ни разкажеш повече за него?

 В: Това е фестивалът на одухотворените татуировки и се провежда всяка година през март, близо до Банкок, в Тайланд. Представлява духовен ритуал, в навечерието на който хиляди хора правят поклонничество в храма Wat Bang Phra, преди да се подложат на много специфична серия от ритуални събития, включително и рисуване върху кожата.

Самите татуировки се състоят от редица дизайни. При влизане в храма посетителите се сблъскват с голям банер, показващ всички налични татуировки.  Всяка от тях отговаря за конкректна мантра, която е предназначена да ви донесе различни ползи – плодородие, успех, любов…

Монахът решава на кое място да нарисува татуировката, спрямо енергията и значението ѝ. Върху кожата работи само един монах, който използва игла с дължина 18 см, като върхът и се разделя на две, така, че да пробие две дупки  в кожата наведнъж.

Маслото, което се използва за мъже, обикновено е смес от палмово масло, китайско мастило от дървени въглища и понякога змийска отрова. За жените често се използва прозрачно мастило и монахът ще носи ръкавица, за да не докосва женското тяло.

Ключов обаче е проблемът със стерилизацията, която обикновено липсва на подобно място. Има голяма опасност за заразяване със СПИН при подобна манипулация и човек би рискувал много, татуирайки се там.

360°: Какви са стандартите за хигиена при татуировките? 

 В: Всичко е за еднократна употреба. Преди да започнеш процеса, облепяш всичко с фолио, след приключване на процеса напръскваш всичко със специален дезинфектант. И разбира се, накрая всичко, с което си работил се изхвърля.

Пренасочваме си разговора си към Александър Михайлов, който също е много съществена част от екипа на Cat shot tattoo shop.

360°: Как се роди страстта ти към татуировките?

Александър: Музиката, която слушах се оказа крачката ми към рисуването върху кожата. В тийн годините и малко след това започнах да слушам метъл, хард кор, рок. Постоянно гледах клипове, ходех по концерти, сблъсквах се с много различни хора и това ме подтикна да си направя първата татуировка. Това се случи чак на 19 г. До онзи момент гледах на татуираните хора, както мен сега ме гледат бабите по улицата. (смее се)

360°: Как стигна до това да си татуист?

А: Честно казано, нещата си вървят ръка за ръка.Първоначално само се татуирах при други хора, след това започнах да го правя сам върху себе си със сглобяема машинка от зарядно и устройство от уокмен с игла за шиене и туш от книжарницата и накрая с енасочих към татуирането на други хора и с професионални инструменти.

360°: Как попадна в студиото на Вики?

А: Съвсем, съвсем случайно. Имаме много общи приятели с Вики и се виждахме, докато един ден тя не ми каза “ Защо не дойдеш при нас за един месец?” И то така си и остана. Вече три месеца съм тук.

360°: Какъв е настоящият тренд при татуировките? Какво се търси в момента?

А: Смятам, че не може да се каже категорично кое е популярно, тъй като всеки е строго индивидуален.  Лично аз се ограничавам в три стила на рисуване – Neo Traditional, Dotwork и Old School. Не татуирам реалистика, защото обичам нещата да са очертани с дебела черна линия като печат.

360°: Какво ти дават татуировките?

А: Чувствам се по-добре. По-позитивен и щастлив съм.

Биляна  Мавродиева е следващият изключителен артист, който намираме на Хан Крум 4. Поговорихме си с нея за рисуването и празника Санта Муерте, който я е вдъхновил да се насочи към създадаването на едни впечатляващи гипсови отливки на черепи. Животински, разбира се. 

360°: Как стигна до татусите?

Биляна: Аз съм от Варна и работех на Златни пясъци в едно студио, което набираше таланти. Едновременно с работата ми в студиото преди три години започнах да рисувам и върху гипсови отливки с форма на човешки черепи после на истински животински черепи.

Това е практика, произлизаща от празника на мъртвите в Мексико – Санта Муерте, включваща и мандали с различни дизайни. Проекта с черепите е на Иван Генчев и се казва Candycherep. Татуирането на “черепи” ми даде свободата да не се съобразявам с чужди изисквания и така започнах да импровизирам и да създавам подобни неща, откривайки свой собствен стил накрая.

360°: Как се реши да си направиш първата татуировка?

Б: Ходех на уроци по рисуване при един художник и дома му беше изрисуван със сентенции на художници, писатели, хора на науката… Аз рисувах винаги на един и същ статив и когато ми доскучееше, вдигайки поглед нагоре, четях цитата от Алберт Айнщайн:

“Разликата между минало, настояще и бъдеще е илюзия” 

 

Всеки път се опитвах да намеря своята интерпретация на сентенцията. След една година се случиха разни драматични неща в живота ми и си казах, че е време за първата ми татуировка – този цитат.

360°: Как стигна до това да си татуист? 

Б: Дядо ми беше първият пример. Той имаше от онези зелени татуировки, направени с ръчно сглобени машинки с пълнители. Една от любимите ми истории е как е имал гадже Вяра и в нейна чест написал името ѝ върху ръката си. Но след това срещнал баба ми и “Вяра” е преправена на “Варна”.

След университета, започнах да се замислям какво ще правя с живота си. Срещах много добри артисти, които рисуват върху кожата и реших да пробвам. След работата ми в Златни пясъци, се върнах в София и започнах да обикалям от студио в студио, но дълго време получавах негативен отговор. Накрая в Cat shot tattoo shop получих своето “Да”.

Стигаме до последния член на тази екстремна четворка, а именно Антон Миланов. Има ли вариант, в който си татуист, но не си татуиран? Антон е положителният отговор на този въпрос.

360°: Кой е Антон Миланов и коя е екстремната нишка в неговия живот?

 А: Той е на 26 г. от София, и е завършил изобразително изкуство. Екстремната нишка в живота му е самия му темперамент, номадски начин на живот и състезателен дух. (смее се)

360°: Как реши да се занимаваш с татуировки?

А: Бях решил да се занимавам с преподавателска дейност, но съдбата реши да се занимавам с татауировки. Да срещам нови, вълнуващи и интересни хора, заедно със съдбите и импулсите им.

360°: Никога не сме виждали татуист без една точка мастило по себе си. Защо нямаш татуировки?

А: Това е част от енигмата, мистерията, около самия образ. Допускам, че не е редно човек да се идентифицира, спрямо професията си. Отделно ми допада цялата тази ирония да се различавам от колегите си.

360°: Кои са стиловете ти на рисуване в татусите и какво ще посъветваш хората, на които им предстои първа шарка по кожата?

А: Abstract, decorative, old school, mandala, line work… Всичко нежно и финно и достатъчно малко, че колегите ми да се притесняват да го направят. (смее се)

Повече за тези уникални типове и техните невероятни мастилени творби можете да научите като посетите официалната Фейсбук страница на Cat shot tattoo shop.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.