Коронавирусът може да повлияе на предстоящия сезон за изкачване на Еверест

Щамът влияе и на алпинизма

0
 

Сподели

Shares
Кадър: Reuters
Кадър: Reuters

Най-големият здравен страх в момента е коронавирусът в Китай. Бързо разпространяващата епидемия зарази 63 000 души и отне живота на близо 14 000. Световната здравна организация обяви вируса, който официално е наречен Covid-19 за „най-голямата заплаха за човечеството“.

Освен, че предизвиква здравни сътресения в обществото, коронавирусът става отговорен и за спад в икономиката на Китай и региона. Уплахата може да бъде причина тази година сезона за катерене на Еверест да претърпи рекордно нисък интерес. Ако Китай затвори границите си, за да предотврати разпространението на щама, изкачването към най-високата точка на планената ще бъде още по-голямо предизвикателство.

Блогърът и алпинист Алън Арнет разглежда въздействието, което Covid-19 може да окаже върху предстоящия сезон за катерене на Еверест, Чо Ою и Шиша Пангма. Той смята, че много от алпинистите ще предпочетат да минат през Тибет, защото все още е изолиран от епидемията. По последни данни на територията на страната до този момент има само един случай на заразен човек.

Кадър: Reuters
Кадър: Reuters

Друг вариант за достигане до азиатските осем хилядници е преминаването през Непал. Там огнището на коронавирусът, подобно на Тибет, не е достигнал притеснителни размери, въпреки, че през последния месец се забелязва драстичен спад в посещаемостта на страната. От правителството успокояват туристите, че няма за какво да се притесняват.

ВИЖТЕ: Непал въвежда забрана за употребата на еднократни пластмасови изделия под Еверест

Междувременно Международната федерация по спортно катерене отмени няколко състезания, които трябваше да проведат в Китай. Най-известното от тях е квалификационно състезание за Олимпиадата през 2020 г. в Токио, което трябваше да се проведе в град Чунцин, където вирусът започна да се разпространява месец след  „избухването“ на епидемията в Китай. 

Кадър: Reuters
Кадър: Reuters

„Влиянието, което може да окаже коронавирусът на експедициите на Еверест е голямо и от Световната здравна организация приканват туристите да внимават за здравето си. Ако все пак планирате пътуване в този регион, имайте в предвид, че болестта се разпространява много бързо, затова преценете добре рисковете“, съветва Алън Арнет.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.