Карнавалът във Венеция 2020: Епос между наводнения и коронавирус

Италия между фантазията и реалността

0
 

Сподели

Shares
Кадър; AFP
Кадър; AFP

Венеция празнува месеци след като претърпя най-голямото наводнение в последните 50 г, но щастието бързо бе помрачено. 

Ежегодният Венециански карнавал събра хиляди по приказните канали на града и “изтри” поне за малко тъгата по лицата на венецианци, до преди да се появят първите случаи на Covid-19, известен като коронавирус Ухан, в страната.

Провеждайки се през февруари, тази година събитието бе предвидено между 8 и 25 февруари 2020 г., 40 дни преди Големият Великденски пост. Но бе прекратено два дни преди официалния край, заради епидемията.

Кадър; AFP
Кадър; AFP

През ноември Венеция преживя едно от най-големите си наводнения, в следствие на климатичните промени. Високият прилив остави под вода повече от 2/3 от града, а щетите се оценяват на над един милиард евро. 

ВИЖТЕ: Изчезващи забележителности: 4 любими дестинации, които можем да изгубим

Кадър; Reuters
Кадър; Reuters

Припомняме, че приливите и отливите в този район на Италия, варират с около половин метър, но не е изключено да достигнат и повече, както се случи през ноември миналата година. Подобно наводнения в града е имало през далечната 1966 г. като щетите тогава се оценяват на по-малко от сегашните.

Кадър: Alberto Pizzoli/AFP
Кадър: Alberto Pizzoli/AFP

Въпреки трагедията и жервтите, които даде един от най-удивителните градове в Европа, Венеция се съвзе и два месеца след наводненията посрещна своя ежегоден Венециански фестивал. Редовно тук идват около три милиона души, за да станат част от най-известната фестивална забава в Европа.  Улиците на града оживяват всяка година през февруари, а сложните маски и костюми ни пренасят назад във времето. Смята се, че фестивалът датира от 11 век и е започнал след военна победа в града.

Кадър; Reuters
Кадър; Reuters

Тази година, обаче Карнавалът бе помрачен от епидемията от коронавирус, който се превърна в най-големият здравен страх в света, в последните два месеца. Италианските власти прекратиха събитието два дни по-рано от предвиденото. В района Ломбардия и Венеция, около 50 000 туристи не могат да напуснат страната без специално разрешение, докато не се установи категорично огнището на вируса. Много училища и предприятия са прекратили временно дейностите си, а спортните събития са отменени.

Италия е страната в Европа, с най-много регистрирани случай на щама. До момента в северната част на страната са били заразени 152 души, а трима са загинали.

Премиерът Джузепе Конте, заяви, че се предприемат изънредни мерки, но все още се опитват да установят източника на епидемията.

Кадър: BBC
Кадър: BBC

Организатор на един от ивентите на Карнавалът, споделя:

„Заради наводненията и паниката от коронавирус посещаемостта на ежегодния венециански фестивал значително е спаднала.Останаха много празни квартири за нощувки, както и нерезервирани маси в ресторантите. Хората са много изплашени от случащото се в световен мащаб ,но въпреки всичко, което преживяха венецианци, Карнавал имаше и това ни даде надежда, че всичко ще е наред.“

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.