Планината Тианзи в Китай или планетата на Пандора

"Аватар", падащи планини и свещено пространство

0
 

Сподели

Shares

 

Планината Тианзи в Китай е едно от онези места на земята, чието съществуване бихме поставили под въпрос. Извънземният пейзаж, формиран от скална ерозия, е вдъхновение за много приключенци и творци, а ако се чудите откъде ви е познат, то трябва да гледате „Аватар“ още веднъж. Отиваме на „планетата на Пандора“ и си отваряме широко очите, за тази извънземна дестинация.

Легендата разказва…

Според легендата, планината Тианзи получава името си от човек от Туджия на име Сианг Дакун, член на етническата група на туидите. През 1300 г.,  Сианг Дакун е предводител на избухналото тогава селско въстание. Той и другарите му се бият срещу войниците на императора 40 дни, преди да бъдат окончателно победени… Сианг Дакун се бие, докато не е притиснат ръба на планинската скала. Оставен без избор той скача от нея. Преди да го направи, обаче нарича себе си на името на императорската титла „Тианзи“ (天子山), което буквално означава „Син на небето“. Често може да чуете планината да бъде наричана и Императорската планина.

Вдъхновяващи скални структури в небето

Величествената планина се намира в провинция Хунан в Китай. Пейзажът, напомнящ на скални небостъргачи, достига до 1263 м и се състои от 3000 перфектно изсечени върха, а площта, заета от планината е 67 кв. км.

Ако решите да посетите мястото, ви предупреждаваме, че през повечето месеци от годината вали дъжд, а мъглата присъства почти постоянно. Най-подходящите периоди за посещение са летните месеци, когато температурата може да достигне до 30 C°, и съответно избягвайте да предприемете пътуване към Тианзи през зимата.

Планината Тианзи се е формирала в следствие на  милиони години скална ерозия. Древните и варовикови върхове са буквално изсечени от вода и вятър. „Стройните кули“  имат различно оцветяване и ако се загледате по-подробно ще видите осезаема разлика и във структурите им. Ерозията се случва с различна скорост, което придава на планинските образувания на Тианзи тяхната назъбена форма с тераси, разположени неравномерно на различни места по скалите. Това позволява развитието на различни видове цветя, храсти и дървета. Растителността на това място привлича много видове птици, които правят домовете си сред дърветата.

ВИЖТЕ: Преди и след: 1 година пеша из Китай

Тъй като дъждовете и ерозията са издълбали варовикова основа на планината, най-ниските нива на планината са пещерите, които са дом на подземни езера и реки. Но внимавайте! Варовикът е толкова мек, че пещерите могат да бъдат изключително нестабилни и да пострадате сериозно, ако искате да ги разгледате. 

Какво да правите в Тианзи?

Освен да си направите стотици снимки за социалните мрежи, да си вземете камъче от уникалните каменни структури и да видите къде е заснет „Аватар“, ви съветваме да повървите по стъклената пътека. Гледката, която ще видите пред очите си и под краката си е плашеща, но все така привличаща.

ВИЖТЕ: 24 000 км по най-дългата туристическа пътека в света

Една от най-дългите въжени линии, също не е за изпускане. С дължина 2084 м, кабинковият лифт на Тианзи ще ви разведе из повечето върхове на планината, нещо, което трудно бихте постигнали пеша.

Качете се на асансьора „100 дракона.“ От него панорамната гледка към планините е меко казано феноменална.

Не пропускайте и връх Джанкунджу („Стълб на Южното небе“), за да повървите по  най-големия природен мост в света между скалите.

И в случай, че огладнеете и сте забравили да си вземете обяд, не се тревожете – „Макдоналдс“ е наблизо, в самото подножие на Тианзи.

Тези изумителни варовикови върхове и спиращите дъха гледки на Тианзи не биха ви разочаровали. 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.