Наръчник за оцеляване на родители с малки деца на Боровец

Или невероятните приключения на едно петчленно семейство с малки деца в зимния курорт

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Христо Узунов

Запознайте се с Иван, Катина, Калоян, Ида и Рени. Петимата формират един твърде необичаен семеен отбор, в който командването е поето от Иван и Рени, а тримата юнги на достолепната възраст, съответно 8, 4 и 2 години, слушат и изпълняват. Или пък е точно обратното?

Основната отличителна черта на този отбор е, че независимо от „възраст, пол, занятье“, винаги са готови за приключения. А те покриват широк спектър от дейности като ски – твърде свободни дисциплини, уейкборд, катерене и много други.

Подобна семейна конфигурация е активна целогодишно и Боровец е предпочитаната от тях зимна дестинация, където спокойно могат да натръшкат пудрата по пистите и глазурата по тортите.

РОДИТЕЛСКИ СЪВЕТ: Учете децата си да се занимават с екстремни спортове още от ранна детска възраст. Докато са малки, те нямат страховете, които ние по-късно им създаваме и ранните години са моментът, когато е по-вероятно да бъдат приучени към такъв вид спорт. Подобен подход възпитава духа, физическата им култура и разширява мирогледа им.

Снимка: Христо Узунов

Да се управлява подобна команда обаче не е никак леко и когато настава време за заминаване, след не особено кратки преговори, завършили с победа за ръководството, трите бойни единици са наредени чинно в колата. Е, наистина когато станеш в 7 с идеята да караш ски от сутринта, 12:00 ч. не е най-доброто време да пристигнеш на Боровец, но на война като на война. Поне героите ни успяват да се настанят преди да пробват снега.

РОДИТЕЛСКИ СЪВЕТ: За да организирате три деца на различна възраст, според планирана от Вас програма за деня, са Ви необходими: много търпение, здрави нерви и нагласа за съобразяване с всевъзможни детайли. Водещ в планирането винаги е режимът на най-малкото дете – според него протича цялата програма за деня.

Вилно селище „Калина“ в Долна Баня не е избрано случайно. След като първоначалния план да се настанят в хотел „Рила“ пропада поради липса на свободни стати по това време на сезона, единственото възможно решение е алтернативно място, което да осигури нужния комфорт за голямо семейство с малки деца. Със собствена кухня и домашен уют, една от вилите там спасява ръководителите на отбора от нуждата да регулира поведението на трите енергични свободни електрона в интеракцията им с невинния външен свят. А това, както ще разберем е достатъчно трудна задача…

РОДИТЕЛСКИ СЪВЕТ: Избягвайте да контролирате децата си, когато са навън – те са там, за да играят и да се чувстват свободни. Но винаги бъдете нащрек, за да ги предпазите в случай на опасност. Най-важното е да се чувстват свободни, като същевременно не са застрашени.

Снимки: Христо Узунов

За щастие настаняването приключва без работни инциденти и малко преди 13:00 ч. екипът в пълен състав е нареден пред учебна писта „Иглика“. Макар и малка, двегодишната Ида има по-голям опит със ските, отколкото повечето от възрастните посетители на курорта – половин живот! Нетърпелива е отново да пробва голямата пързалка и настоява да бъде екипирана час по-скоро. Офицерите козируват на заповедта и мама Рени я изпълнява безапелационно.

РОДИТЕЛСКИ СЪВЕТ: Ако имате желание да научите детето си да кара ски, докато е малко, направте го под формата на забавление. Без стрес, с усмивки и забава. И при трите деца включвахме ски обувките и ските постепенно, като част от играта, за да присъстват в ежедневието им като вид забавление, а не като задължение. Всяко нещо, представено по увлекателен начин, може да грабне едно дете.

Засега габаритите на Ида не ѝ позволяват да прави сериозни спускания затова с Корабамайка се забавляват кротко в самия край на пистата, където не е толкова стръмно. Това обаче не спира торпилите Катина и Калоян да летят устремено надолу по склона, под зоркия поглед на Корабататко, който ги догонва…

РОДИТЕЛСКИ СЪВЕТ: При съвместно спускане на деца и родители по писти с много хора най-важното е да се движим много внимателно, да сме нащрек с преценката на ситуацията около нас и при евентуална опасност да сме готови да реагираме бързо.

Снимки: Христо Узунов

За да усети и малката Ида тръпката от истинското спускане, тя набързо е трансформирана в раница и лепва за гърба на баща си, който внимателно се понася с нея надолу по пистата. Радостта е голяма!

РОДИТЕЛСКИ СЪВЕТ: С дете на гърба ски се карат много внимателно и само след стабилен предварителен тренинг – трябва да сте походили доста с дете на гърба си, за да започнете да карате ски с него. Пистата в никакъв случай не трябва да е заледена и трябва да се спира често, за да се оглежда ситуацията. Карайте бавно и преди всичко много внимателно, защото в крайна сметка целта е детето да се забавлява, а не да се състезаваме.

Снимка: Христо Узунов

Учебна писта „Иглика“ е напълно подходяща, малките фурии да се спускат без особени притеснения от страна на родителското тяло. Състоянието ѝ е отлично, а скоростта на влека – съобразена с възможностите на начинаещите скиори. Организацията при него е такава, че всеки бързо се дорежда за колче, което позволява на нашите герои в рамките на минути да правят по няколко спускания или повече от достатъчно за два часа каране, умората да надделее и да се помисли за храната.

Поради естеството на натоварения ден, който включва и посещение на огромния басейн в хотел „Рила“, мястото за обяд е планирано стратегически – Champions Lobby Bar & Diner, непосредствено до рецепцията на хотела.

Менюто е изключително разнообразно и успява да задоволи нуждите и на двете възрастови групи, а Ида не издържа на приятните впечатления и неусетно заспива върху едно от канапетата. Няма как – останалите ще трябва да я почакат да се възстанови. А това означава само едно – още сладкиши за малките и по още едно разхлаждащо питие за големите.

РОДИТЕЛСКИ СЪВЕТ: Толерантност и разбиране между децата се изграждат още от първия ден на съвместното им съжителство. Най-голямото дете трябва от самото начало да се учи да се съобразява – да пази тишина, да помага на родителите си и т.н. И обратно – когато малките пораснат те се учат, че не са сами и че трябва да се съобразяват с по-големия им брат/сестра. Всичко това се постига с много разговори и общи ролеви игри, в които най-голямото дете показва на по-малките какво трябва и какво не трябва да се прави, защото то е примерът, който по-малките следват в ежедневието си. 

Проучване на терена. Разузнаване. Атака.
Снимки: Христо Узунов

Лоби барът на хотел „Рила“ е просторен, комуникативен и с достатъчно лично пространство за гостите. Отлично място за срещи и релакс с топла напитка, което се оказва и достатъчно подходящо за импровизирана семейна следобедна почивка. Във времето, което Ида печели на всички Калоян успява да открие още едно приложение на бара, превръщайки го в катерачна стена.

РОДИТЕЛСКИ СЪВЕТ: Скуката се преборва с възможно най-разнообразни активности, които варират според възрастта на детето. За това се изисква много енергия от страна на родителите и точен, ясен план, за да върви всичко по вода. А нетърпението се бори с тактиката „разсейване на противника“, хаха – стараем се разговорът да тръгне в друга посока, докато дойде моментът, който детето очаква с нетърпение.

Заветният миг най-сетне настъпва и Ида се събужда, с мъка успявайки да се ориентира във времето и пространството. Ред е на басейна, който всички с нетърпение очакват!

Закритият басейн на хотела внушава с размерите си – 12 х 25 м, но още по-впечатляваща е панорамната гледка към пистите и планината, която предлага този своеобразен тропически рай с палми, в условията на повсеместно възцарилата се зима.

Всички са в еуфория от приятната температура на водата, която в басейна е около 29 градуса, а в двете джакузита около 35. Двете съоръжения мигновено са окупирани от представителите на многочленното семейство. След като завират добре в джакзуито, децата се отдават на плуване в просторния басейн, а Калоян се отдава и на любимата си дисциплина скокове във вода с баща и без. Нищо, че точно тази дейност не е много позволена тук, важното е да пада веселба!

РОДИТЕЛСКИ СЪВЕТ: Като хора, които са израснали покрай морето, възпитаваме децата си да свикнат от рано с водата, която е навсякъде около нас и всъщност е част от нас самите. Оставяли сме ги от 1-годишна възраст сами (зорко наблюдавайки ги отдалеч, разбира се), за да се научат сами да се изправят на крака, а не винаги да разчитат на някого да им помогне. Дори при малък инцидент за нас е много важно да не ги стресираме и стряскаме, а да бъдем спокойни, за да възприемат и те спокойствието. Стараем се и в такива ситуации да подхождаме с усмивка. 

Снимка: Христо Узунов

В края на пълноценния ден е време водните занимания да бъдат преустановени и всички отново да се строят в колата. Дочуват се мнения и аргументи за удължаване на престоя, но този път родителското тяло е непоклатимо и с позитивно мърморене групата товари екипировката в превозното средство и потегля към вила „Калина“, където вечерта продължава далеч от хорските очи…

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.