Начало Статии Еко Климатични промени: На Антарктида температурата достигна 18.3 С

Климатични промени: На Антарктида температурата достигна 18.3 С

Започва ли голямото топене?

0
 

Сподели

Shares

На 7.02 на Антарктида бе измерена рекордно високата температура от 18.3 С. Най-горещият ден бе регистриран от Аржентинската база на контитента „Есперанса“. Полуостровът на Антарктида е едно от най-бързо затоплящите се места на Земята, нагрявайки се с почти 3 градуса през последните 50 години според Световната метеорологична организация. 

Почти всички ледници в района се топят.

Тя се намира в северната част на полуострова и разполага с няколко бази за научни изследвания.

Температурния рекорд досега държеше измеренета през 2015 температура – 17.5 С.

Проф. Джеймс Ренуик, климатолог от Университета Виктория в Нова Зеландия, е член на специална комисия на Световната метеорологична организация, заявява: 

„Разбира се, рекордът трябва да бъде проверен, но в очакване на тези проверки, това е напълно валиден рекорд, а тази измервателна станция е добре поддържана. Отчетената температура е впечатляваща, след като минаха само пет години от поставянето на предишния рекорд и той е почти с един градус по-висок. Това е знак за затоплянето, което се случва там, което е много по-бързо от средното за света. Да има нов рекорд, поставен толкова бързо, е изненадващо, но кой знае колко дълго той ще се задържи? Вероятно изобщо не толкова дълго“

    Антарктида е едно от бързо затолящите се места на земята и проучване установи, че топлите океански води стопяват гигантския ледник Thwaites в Западна Антарктида, който сам по себе си има потенциал да повиши нивата на световно море над  3 м.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.