Скалната арка край Тюленово се сдоби със статут за природна забележителност

С престижната титла идват и забраните

0
 

Сподели

Shares
Почивка в Балчик
Снимка: Христо Узунов

Скалната арка в с. Тюленово ще бъде вписана в Държавния регистър на защитените територии при МОСВ.

Скалистият бряг в района вълнува туристи, приключенци и любители фотографи от край време. Скалната арка е сред най-забележителните природни красоти на Северното ни Черноморие. Мостът между водата и сушата, остава за дълго в съзнанието и веднъж вървейки по него, ще искате да го направите пак.

ВИЖТЕСкок в скална пещера край Тюленово

На 04.02. 2020 г. със заповед на министъра на околната среда и водите, арката, разположена на площ 2 424 дка., официално е обявена за природна забележителност. С влизането в сила на документа, на територията на скалния мост се забранява строителството с изключение при изпълнение на дейности, свързани с укрепване и възстановяване на природната забележителност. Подлежат на санкции и търсенето, проучване и добива на подземни богатства, както и нарушаването целостта и естествения облик на скалните образувания, замърсяването с отпадъци, скалното катерене  и паленето на огън.

Ако сте артистично настроени не прибягвайте до писане, драскане, рисуване. Не ви съветваме да разпъвате палатки или да поставяте фургони и кемпери, защото тези дейности също попадат под забрана. Замърсяването с отпадъци, скалното катерене  и паленето на огън също са сред забраните по отношение на  скалната арка.

Нарушителите ще се  наказват съгласно разпоредбите на Закона за защитените територии, се посочва в заповедта. 

 

 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.