Banff Centre Mountain Film Festival ’20: истории за човека и планината

Димитър Димитров разказва за канадския кинофестивал

0
 

Сподели

Shares

Кинофестивалът Banff Centre Mountain Film Festival се завръща за седма поредна година от 19.02-20.02 2020 г, в Cinema City Bulgaria. Международният фестивал, посветен на дивата природа, приключенския начин на живот и планината, ще продължи две вечери, в които ще се прожектират 18 отличени заглавия. 

Кои са основните теми на Banff Centre Mountain Film Festival? Променило ли се е екстремното с годините? И има ли български филм в канадския фестивал?

Отговорите на тези въпроси дава Димитър Димитров, един от организаторите за България на световноизвестния, планински фестивал.

ВИЖТЕ: Banff Centre Mountain Film Festival: срещи отблизо с дивата природа

Banff Centre Mountain Film Festival се провежда от 1976 г. в канадския град Банф, всяка година през месец ноември. Филмите, които участват в него са над 400 като на световна обиколка тръгват значително по-малко. В България тази година филмите ще са 18 и ще бъдат прожектирани в рамките на два дни.

Темите на фестивала с годините все повече се изместват без да бягат от основните, тези за заобикалящата ни среда и приключенския начин на живот. Историите са такива от живота, нормални, емоционални и показващи (не)обикновените срещи на човека с планината. Вече гледаме вдъхновяващи филми за възрастни хора, участващи в планински маратони, хора с увреждания, катерещи върхове, спускания със ски от К2…Екологичната тематика все повече започва да вълнува и да намира своето място на фестивала. Всичко, което е свързано с планинарската култура, със скачането от височини, с бягане, с екстремното като цяло, е събрано в тези филми. 

Хората се питат дали български филм е попадал на фестивала. За жалост, не. Преди години, когато с Кирил Николов-Дизела направихме „109 часа“, посветен на рекорда му при изминаването на разстоянието от Ком до Емине, кандидатвахме на Banff Centre Mountain Film Festival, но филмът беше отхвърлен. Там се търсят филми на много високо ниво. Изискванията наистина са сериозни и ако решим някога да участваме с наш проект, е необходимо да сме изключително прецизни. 

Не пропускайте да усетите магията на планината, през призмата на екстремното и се срещнете с дивата природа на Banff Centre Mountain Film Festival 2020, а за повече информация следете Фейсбук страницата на събитието.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.