Океан от пластмаса: тема на първата Киноточка за 2020

Първата Киноточка за 2020 ще бъде на тема "Океан от пластмаса" по едноименния документален филм.

0


Дата на събитието: 23.01.2020

Сподели

Shares
Океан от пластмаса - Киноточка
Към днешна дата 55% от пластмасите се изхвърлят по сметища, 25.5% се горят и едва 19.5% се рециклират. Накрая огромна част се озовават в океана. | снимка: Киноточка / Facebook

Поредицата тематични събития на проекта „Киноточка“, който стартира през декември 2019 г., продължава в новата година с прожекция на филма „Океан от пластмаса“ на австралийския журналист и режисьор Крейг Лийсън на 23-ти януари. Лентата е специално селектирана за събитието от каталога с независими документални филми на American Fim Showcase и е посветена на наболялата тема за необратимите щети от прекомерното използване на пластмаса и тоновете пластмасови отпадъци, които се изхвърлят всяка година в океаните.

Виж още: Амбициозен проект цели да намали замърсяването в океаните с цели 40% до 2040 г.

„Океан от пластмаса“ се ражда от желанието на Крейг Лийсън да заснеме най-голямото животно на Земята – синия кит. Идеята на режисьора обаче го отвежда до неочаквана среща с огромен пласт отпадъци, плаващи насред Индийския океан. В резултат на този сблъсък Лийсън решава да поеме на експедиция с цел изследване пораженията от десетилетията употреба на пластмаси заедно с Таня Стрийтър, световен рекордьор по свободно гмуркане и природозащитник. Лентата документира глобалните мащаби на замърсяването на океаните и търси работещи решения, които всеки един от нас може да приложи, за да имаме по-чисти океани.

Първата Киноточка за годината ще се проведе на 23 януари (четвъртък) от 19.30 ч. в завод „Витоша“ в едно от свободните офис пространства, което ще се превърне в макет на океанско дъно. Входът за прожекцията е свободен с предварително записване тук.

Последвай 360° и в Инстаграм, за да не изпускаш нищо важно от света на приключенията, аутдор спортовете и екологичния начин на живот! ⠀

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.