След пожар в къщата си мъж оцелява 20 дни в пустошта на Аляска без подслон и храна

30-годишният отшелник Тайсън Стийл прибягва до отчаяни мерки, за да спаси живота си

0
 

Сподели

Shares
Кадър: Courtesy Alaska Department of Public Safety/Alaska State Troopers
Кадър: Courtesy Alaska Department of Public Safety/Alaska State Troopers

Тайсън Стийл е 30-годишен мъж от Аляска, избрал да живее в снежната пустиня, напълно изолиран от света. Идеалистичните му възгледи включват дървена къщурка, куче и природа, които са му напълно достатъчни за добър номадски живот.

До момента, в който всичко се превръща в пепел…

В нощта на 17 срещу 18 декември 2019 г., докато отшелникът спи, в къщичката му избухва пожар. По думи на Стийл, огнената стихия започнала след поставянето на картон в дървена печка. Искра от печката бързо превръща дървената постройка в горяща факла.

„Започна с непреценена грешка. Цял живот съм ползвал печки на дърва. Знаех, че нещо не е наред с моята, но този път не прецених ситуацията и така искри от огъня започват да хвърчат през комина, който възпламенява покрива.“

ВИЖТЕ: Наръчник за оцеляване в дивото

Мъжът панически се събужда от пламъците и побягва навън буквално по долни гащи, пуловер и ботуши , за да види, че цялата къща е обвита в огнени пламъци. За съжаление Стийл не успява да спаси кучето си – лабрадорът Фил.

„Бях в истерия. Нямам думи за такава мъка, само писък … Чувствах се така, сякаш съм разкъсал белия си дроб.“

След часове, мъжът успява да потуши пожара и събира от къщата каквито животоспасяващи предмети успява да намери – няколко необгоряли консерви, останки от брезент, малко дърва за огрев и свещ.

Така започва снежната епопея на многострадалеца…

Първоначално Тайсън Стийл си прави иглуподобна снежна пещера, в която прекарва 2 нощи, но условията никак не са добри и по-късно мъжът си изработва импровизирана палатка от подръчни материали и спасения брезент, който опъва около кюнеца на импровизирана печка. Така оцелява 20 дни при минусови температури.

ВИЖТЕ: 4 импровизирани заслона при лошо време

 

За да увеличи шансовете си за спасение мъжът изписва „SOS“ в снега, подчертавайки буквите с пепел от къщата. Утъпква и пътека до замръзналото езеро наблизо, където предполага, че е възможно да кацне спасителен самолет. но помощ така и не идва.

Три седмици по-късно, след като нямат никаква връзка с него, роднините му от щата Юта започват да се притесняват за мъжа. Подават сигнал и спасителен екип е изпратен с хеликоптер, за да провери какво се случва.

Спасителите бързо забелязват SOS знака в снега и така откриват Стийл.

Следващото видео показва спасителната операция и колко е важно да бъдеш приспособим, когато трябва да спасиш живота си.

ВИЖТЕ: Изгубени в гората: Екшън план за оцеляване

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.