Как да си направим иглу в шест стъпки

От ледени блокове до дом за авантюристи

0
 

Сподели

Shares

 

Кадър: Paul Aningat/flickr
Кадър: Paul Aningat/flickr

Иглуто е най-известният заслон за сняг. Убежището на инуитите представлява купол, изграден от снежни блокове, с малък вход за максимална защита от природни стихии. Любители на зимните спортове го конструират за забавление или пък по време на преходи, за да се избегнат снежните виелици. В този ред намисли умението да се строи иглу е един наистина полезен навик. Тук ще разгледаме един от възможните варианти за неговата направа.

За построяването на иглу са необходими поне двама души. Времето, което ще отнеме конструирането на снежното убежище варира между час за напреднали и от четири до шест часа за начинаещи.

Необходими материали: 

  • Трион или голям нож
  • Лопата за сняг
  • Няколко чифта топли ръкавици

1. Намерете район с много сух и твърд сняг. Мястото трябва да е равно, в близост до склон ( „кариера“ ), което да се очертае и отъпче. След което завържете въже за опора в средата на мястото и очертайте повърхност от 2 м до 2.5-3 м .Използвайте триона или ножа, за да отрежете големи блокове – колкото по-твърд е снегът, толкова по-твърди ще бъдат снежните блокове. Необходимо е да се копаят от склона, за да не се забиете под повърхността. Трябва да са с дължина приблизително 1 м, височина 40 см и широчина 20 см.

2. Изгладете краищата на блоковете. Поставете ги в кръг и започнете да ги редите нагоре. Необходимо е да намалите размера на блоковете, подреждайки ги към върха на иглуто. „Измажете“ със сняг процепите на иглуто от вън на вътре, за да създадете изолация. С помощта на нож или трион изрежете дупка в стената или направете тунелче от блокове, за да създадете вход.

3. Припокрийте блоковете и ги оформете навътре, създавайки купола. Блоковете трябва да са стабилно закрепени един с друг, в противен случай риска от срутване е много голям.  Ако е необходимо, използвайте пръчка или друга опора в интериора, за да поддържате блоковете в горната част, докато куполът не е напълно завършен.

4. След като са поставени всички блокове, с изключение на последния, изрежете блок по-голям от другите. Поставете го отгоре на иглуто и го моделирайте така, че да пасне точно на отвора на купула.

ВИЖТЕ: Как да къмпингуваме безопасно през зимата

5. Завършете входа на иглуто, като изкопаете тунел на две нива. След това покрийте дупката със снежни блокове.

6. Трябва да изрежете вентилационни отвори в стените и покрива, за да предотвратите задушаване.

Бонус: При наличие на силен вятър можете да построите допълнителна външна стена от ледени блокове, която да предпазва от силното движение на въздушните маси.

Честито, вече си имате иглу!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.