Бульон „Трезве“: Ултимативният убиец на махмурлук

Оцелей следпразнично!

0
 

Сподели

Shares
Бульон "Трезве"
Снимка: Христо Узунов

Празниците са преходни, а махмурлукът – вечен! Тази квинтесенция често нахлува в главите ни заедно с целия посталкохолен световъртеж. Но тъй като в този крехък миг сме до болка пияни обикновено не успяваме да я задържим достатъчно дълго, за да си извлечем поуки от дълбоконравственият ѝ смисъл.

Затова пък по традиция празничната трапеза е последвана от следпразничното ложе, където имаме цялото време на света да размишляваме върху екзистенциалния въпрос “Защо се напих толкоз?”. Естествено това става в компанията на нашия любезен главобол и легенът до кревата, който винаги е в готовност да реагира светкавично и да поеме цялата тежест на пероралните ни изблици.

За щастие, едно спасение всяка зима броди по българските земи и помага на изпаднали в беда нашенци. За ефектът от действията му се носят легенди, а миризмата му сама се носи по стълбищата във входа. Измислено преди много години от мистични знахари, днес то се среща в почти всички български домове. Обикновено в бидони и в мазета…

Бульон "Трезве"
Снимка: Христо Узунов

Дами и господа, представяме ви ултимативният главолечител, ужасът на сетната чашка, убиецът на махмурлука – н.ц.в Зелевият сок!

Тази благородна течност, получена след естествената ферментация на десетки зелки, притиснати от паве в тесен съд пълен със солена вода е в състояние да прочисти и най-завъртяната пиянска глава. Ако пък случаят ви е особено тежък, можете да консумирате зелевия сок в неговата най-висша форма – трезве чорба a.k.a. “Бульон Трезве”.

Приготвянето на тази изцерителна супа е изключително лесно и не отнема повече от 15 минути (за разлика от ефекта). Ето и каква е рецептата.

Бульон "Трезве"
Снимка: Христо Узунов

Продукти за 1 порция:

Зелев сок – 300 мл.
Праз лук – 1 бр.
Лют червен пипер или 2-3 сушени люти чушки.

Приготвяне:

Изсипете зелевия сок в купичка, след което нарежете праза на ситни кубчета и го добавете към сока. Ако използвате сухи люти чушки (по-добрият избор, според ветерани) можете предварително да ги запечете на котлона (още по-добрият избор) преди да ги натрошите в купичката. Ако не ви се занимава с люти чушки или предпочитате лютия пипер – просто си ръснете достатъчно от него в сока, хванете се здраво за лъжицата и се насладете на този кулинарен шедьовър.

Приятен апетит!

ВИЖТЕ ОЩЕ: Естествена енергия: За храните и веществата, от които имаме нужда през зимата

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.