Непал намалява таксите за високите върхове от пролетта, а един осемхилядник ще се катери безплатно

Напълно безплатно ще става изкачването до шестият най-висок връх в света - Чо Ою

0
 

Сподели

Shares

 

Кадър: Kelly Grainger
Кадър: Kelly Grainger

Наскоро Китай обяви, че вдига таксите за катерене за върхове над 8000 м, достигайки до рекордните 15 800$ за разрешително за Еверест. В това време Непал направи обратното….

Във връзка с туристическата кампания „Посетете Непал 2020“, имаща за цел да привлече повече туристи на територията на страната, властите безпрецедентен ход – намаляват таксите на разрешителните за осемхилядниците, а много от по-ниските върхове ще се изкачват напълно безплатно.. Напълно безплатно ще става изкачването и до Чо Ою, който ще бъде единствения осемхилядник без такса.

Кадър: Kelly Grainger
Кадър: Kelly Grainger

Цената на таксата за останалите осемхилядници ще бъде намалена с до 50%, което означава, че за 1800$ бихте могли да се изкачите до Дхаулагири  или Канченджунга

За Еверест таксата за разрешително остава същата – 11 000$.

ВИЖТЕ: Непал въвежда забрана за употребата на еднократни пластмасови изделия под Еверест

Идеята на кампанията е да привлече повече хора и в други райони на Непал. В страната има 414 планини, някои от които с все така никога неизкачени върхове, което е истинско предизвикателство за алпинистите. За любителите на пешеходния туризъм пък има изобилие от варианти, всичките криещи невероятни гледки.

От Министерството на туризма в Непал заявиха, че очакват около 2 млн. туристи през настоящата година. 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.