Австралия, не изчезвай!

Човечеството в екологична скръб, след пожарите в Австралия

0
 

Сподели

Shares

На път ли е да изчезне един от континентите? Човешка грешка или природен катаклизъм? Кой е виновен за една от трагедиите на века ни и можем ли да защитим планетата си от всепоглъщаща разруха…

Австралия е опустошавана от най-големите пожари в последното десетилетие. Огнената стихия обхванала цялата страна, засяга сериозно югозападната част, Нов Южен Уелс и Виктория. Причината са ниските температури и силните ветрове, които генерираха сухи гръмотевични бури, довели до климатична катастрофа.

Kaкви са щетите?

Най-лошия сценарий се случи. Огненото бедствие не се смили и изгори над 5 000 000 хектара площи, взе 23 човешки жертви, а също и живота на над половин милиард диви животни.

Половин милиард?!

Австралийската фауна е застрашена от изчезване, в следствие на горските пожари. Най-засегнати са животинските видове като коалите и влечугите, които не могат да избягат от бушуващия огън. В случай, че все пак успеят, са обречени на глад и липса на подслон.

ВИЖТЕ: Проблеми в рая: 5 удивителни места, които да посетите преди да изчезнат. 

За ужасяващата статистика, споделя проф. Крис Дикман, експерт по биоразнообразие, чието обобщение е категорично:

„Изчислено е, че на хектар има средно 17 бозайници, 20 птици и 129 влечуги, на база на доклад за WWF за австралийската дива природа, направен през 2007 г.

Преценихме, че само в 3 млн. ха в Нов Южен Уелс, които са били изгорени до преди 10 дни, вероятно 480 млн. бозайници, птици и влечуги са били засегнати от пожарите“

Спасителни, пожарни и доброволчески екипи се борят денонощно за потушаването на пожарите и за опазването на животните. 

Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните (RSPCA) призовава жителите на засегнатите райони да приютяват и помагат на животните пострадали от пожарите. Световният фонд за дивата природа (WWF)  пък приема дарения за подпомагане дейностите за опазване, най – вече за коалите.

Пожарите в Австралия в цифри 

  • 480 000 000 мъртви животни
  • 23 човешки жертви
  • 63 000 кв. км изгорели площи
  • 2500 унищожени сгради
  • Замърсяване на въздуха в Сидни и Канбера е до 11 пъти по-голямо от опасното за човешкото здраве
  • Застрашени са 40 резервата, световно наследство на ЮНЕСКО, сред които най-големите площи на субтропичните тропически гори на планетата
  • До 1 км. видимост в Мелбърн и околни градове
  • 35 млн. долара са дарени в рамките на 48 часа за бедстващите в засегнатите райони

На 5.01. от австралийското небе заваля дъжд, който според експерти ще облекчи ситуацията, но няма да успее да потуши пожарите. Те предупредиха, че е възможно огънят да се възобнови с още по-страшна сила. 

В засегнатите райони ще бъдат доставени помощи за оцеляващите. Австралийската армия пое активно разузнавателни и помощни мисии, които да подпомогнат временно нуждаещите се.

Следващите кадри показват огнения ад, пред който ние човеците оставаме мълчаливи. И безсилни…

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.