Човеко, дишай: пет зимни курорта, в които автомобилите са забранени

Тази зима се отправяме на пътешествие...пеша.

0
 

Сподели

Shares

Мръсният въздух, изгорелите газове, фините прахови частици са част от проблемите на градския човек, за който е трудно да си представи ежедневието далеч от автомобила си.

Ние обаче можем, затова поемаме към пет зимни курортни градчета, в които придвижването пеша си е направо задължително, защото на територията им действат строги забрани за придвижване с автомобил.

Цермат (Zermatt)

Цермат е село в Швейцария, в непосредствена близост до границата с Италия. Курортното селище е един от най-известните зимни курорти не само в Швейцария, но и в световен мащаб. През Цермат преминава река Матервиспа, която захранва ледника Горнер.

ВИЖТЕ ОЩЕЗа курорта на мечтите и мечтите на курорта

Фотография: Bastian Kratzke
Фотография: Bastian Kratzke

Около Цермат се намират повечето четирихилядници на Пенинските Алпи, сред които Дюфур и Матерхорн.  Цермат е съединен с гребена Горнерграт чрез зъбчата железница, която се изкачва до 1500 м.

Автомобилите тук са  забранени. Жителите и туристите  могат да се придвижват единствено с електромобили, а най-близкото място, на което се паркират автобуси и автомобили, е жп гарата в съседното село Теш.

Саас Фее (Saas Fee)

Местоположението му в близост до ледниците на  Дом и Алалинхорн (Швейцария) осигурява възможности за зимни спортове през цялата година, а съседните върхове като Вайсмиите, Наделхорн и Ленцшпице са популярни изкачвания през летния сезон. Курортът се счита за много атрактивна дестинация за зимен спорт в швейцарските Алпи. Типичните дейности включват ски, сноуборд, преходи със снегоходки, скално и ледено катерене.

Фотография: Robert J Heath
Фотография: Robert J Heath

Когато през 1951 г. е построена улица, която да свързва Саас Гринд (Saas-Grund) и Саас Фее (Saas-Fee), ски градът решава, че местните жители, както и туристите, трябва да оставят колите си на входа на селото. Следователно до ден днешен ще срещнете само пешеходци и електрически таксита.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Наслади се на чудесата на Френските Алпи

В Саас Фее се намира Метро Алпин, най-високият подземен фуникулер в света ви издига 3500 м. надморска височина до планината Аллалин. Неговият връх е най-високата точка на ски курорта с повече от 150 км.  писти. Тук ще намерите още една атракция: най-големият леден павилион в света, където ще добиете представа за света на вечния лед.

Серфаус  (Sеrfaus) 

В Австрия Серфаус е гореща точка за всички, които бягат от типичната градска среда. Автомобилите са забранени като посетителите могат да паркират колите си безплатно на паркинга извън града. Има метро построено специално, за да свърже паркингите на входа на курорта с базовите станции и центъра на града. Единственият селска мотриса в света се движи по-малко от километър.

Фотография: Sebastian/Flickr
Фотография: Sebastian/Flickr

ВИЖТЕ: 7 идиотски “криминални” случая от зимните курорти в САЩ

С  предложенията си Серфаус е сред най-добрите ски курорти в света. Многобройните детски зони и съоръжения за грижи го правят една от най-подходящите за семейства ски дестинации в света. Любителите на зимния спорт имат на разположение 214 км писти и 68 лифта. Повечето писти са маркирани в червено и са особено подходящи за средно напреднали скиори и сноубордисти.

Оберстдорф (Oberstdorf)

В германската част на Алпите се е сгушило красивото градче Оберсдорф, което е известен ски курорт, както и третата по площ община в Бавария. Курортната зона предлага сериозни предизвикателства за уважаващите и практикуващите зимни спортове.

Фотография: Perry Wunderlich
Фотография: Perry Wunderlich

Оберсдорф се гордее много с модерния си център за фигурно пързаляне, намиращ се съвсем близо до града. Точно там се провеждат множество международни турнири фигурно пързаляне. Своите услуги в курортната зона предлагат и шест ски училища.

Тук туристите идват на почивка без кола, а центъра на града представлява най-голямата пешеходна зона в света. Докато други алпийски региони работят за постигане на повече и по-голяма устойчивост, Германия все още има малко догонващи действия.

Вижте още: Зелени улици: 9 града по света, в които автомобилите са забранени

С общо 130 километра писти регионът Оберстдорф (Кляйнвалсертал) може да се похвали с четири разнообразни ски курорта в немско-австрийската гранична зона: многофункционален Небелхорн, семеен курорт Солререк, двустранен ски регион Фелхорн и Хейберг с неговите 67 километра склонове.

Мюрен (Murren)

Разположен на 1650 м. н. в. върху живописна тераса в швейцарския кантон Берн и разкриващ удивително красива панорама към величествения масив Айгер – Мьонх – Юнгфрау, курортът Мюрен е еднакво предпочитан и през зимата, и през лятото.

Фотография: Manuel Niklaus
Фотография: Manuel Niklaus

Изобилието от маркирани пътеки, извори със студена планинска вода, превъзходни условия за зимни спортове и уютни дървени постройки с пъстроцветни веранди, са само част от причините туристите да го избират за своя почивна дестинация.

Вижте още: 5 красиви острова в Европа, в които автомобилите са забранени

Мюрен е типично алпийско градче и все пак различно в доста отношения. То е едно от малкото населени места в Швейцария, до които не може да се стигне с моторно превозно средство (заради географското си разположение). Освен няколкото електрифицирани съоръжения за свръзка с близките туристически обекти, на територията му не е позволено ползването на никакъв друг транспорт. До Мюрен ще ви отведе или 3-часовият планински маршрут, или влак от намиращия се в долината град Интерлакен.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.