Водопадът Виктория е застрашен от изчезване заради климатичните промени

Водопадът пресъхна до безпрецедентно ниво, което доведе до спад на туризма в региона

0
 

Сподели

Shares
Фотография: timbuktutravel.com
Фотография: timbuktutravel.com

Нивото на водопада Виктория, известен сред местните като Mosi-oa Tunya, („Димът, който гърми“), се понижава до невзрачна струя през настоящия сух сезон. Това се дължи на влиянието на климатичните промени и причинената от тях суша, която опустошава региона. Последната вече застрашава поминъка на местните земеделци, а може да навреди и на туристическата индустрия в Зимбабве и Замбия.

Водопадът Виктория е едно от седемте природни чудеса на света и е определен като обект на световното наследство на ЮНЕСКО, описван като „най-голямата завеса от падаща вода в света.“ Той е основна туристическа атракция както за Замбия, така и за Зимбабве, а двете страни са в постоянна надпревара коя ще привлече повече туристи.

Фотография: timbuktutravel.com
Фотография: timbuktutravel.com

Историческият водопад се простира на километър през границата със спад от около 110 м. Той е именуван в чест на британската кралица Виктория от шотландския изследовател Дейвид Ливингстън през 1855 г., който го описва като една от най-красивите гледки, на които е бил свидетел.

ВИЖТЕ ОЩЕПо слаклайн над водопада Виктория

През 2017 г. водопадът Виктория беше третият най-посещаван водопад в света с 500 000 посетители, след Ниагарския водопад в САЩ  и водопад Игуасу в Бразилия.

ВИЖТЕ ОЩЕВодопадите, от които и челюстта ви пада

Фотография: Mike Hutchings/ Reuters

Зимбабве, която изживява един от най-тежките си икономически спадове в най-новата си история, вече усеща ефекта от намаляването на туристите. През първата половина на годината туристическите посещения бележат спад от 3%, в сравнение със същия период на 2018 година.

Фотография: Mike Hutchings/ Reuters
Фотография: Mike Hutchings/ Reuters

Говорител на Туристическата агенция в Зимбабве заяви, че досега не е имало влияние върху туристическите посещения и определи проблема като предимно сезонен:„Потокът на водата през водопадите варира през цялата година, като най-високото ниво е от април до юни, а най-ниското от октомври до декември. Потокът се влияе от дъждовете във водосборния басейн на река Замбези, който е в северозападна Замбия, Ангола и ДРК “

Ще изчезне ли един от най-внушителните водопади на нашето време, каква е неговата съдба и можем ли да се борим срещу климатичните промени? 

Въпросът остава отворен.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.