11 декември – Международен ден на планината

Мотото тази година е "Планините имат значение за младите"

0
 

Сподели

Shares

Международният ден на планината отбелязваме ежегодно на 11 декември. Традицията води началото си от 2003 г., с решение на ООН. 

Планините са дом на 15% от световното население и една четвърт от сухоземните животни и растения.

За съжаление планините са застрашени от изменението на климата и свръхексплоатацията. Тъй като климатът продължава да се затопля, хората, живеещи в планините, някои от тях, с много нисък стандарт на живот, се сблъскват с още по-големи проблеми в борбата си за оцеляване.

Повишаването на температурата означава също, че планинските ледници се топят с безпрецедентни темпове, процес с пагубно влияние върху природата.

Всяка година международният ден на планината е посветен на различни каузи, чрез които да защитим това неизменно богатство.

Темата на 2019 г. е: Mountains Matter for Youth

Международният ден на планината тази година има за цел да обърне внимание колко е труден животът на младите хора в планината. Миграцията от планините води до изоставено земеделие, загуба качествата на обработваемата земя и забравяне на древните културни традиции.

Образованието, достъпът до пазара, разнообразните възможности за заетост и добрите обществени услуги могат да гарантират по-светло бъдеще за младите хора в планината.

Тази година младежта ще поеме водеща роля и ще поиска планините и планинските народи да станат централни в националните и международните програми за развитие, да получават повече внимание, инвестиции и специализирани изследвания.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.