Изчезващи забележителности: 4 любими дестинации, които можем да изгубим

Климатичните промени и човешкия фактор променят облика на планетата

0
 

Сподели

Shares

Глобално затопляне, замърсяване, метерелогични катаклизми… Това са само част от проблемите, застрашаващи планетата Земя. Човешкото влияние играе все по-голяма роля за необратими промени, които водят до изчезването на различни природни забележителности.  Показваме ви 4 места, чието време изтича и има опасност да изгубим завинаги…

Лозята на Бордо, Франция

снимка: travelden.co.uk
снимка: travelden.co.uk

Лозята на Бордо са световноизвестни, а вината, произведени тук, са сред най-добрите на Земята. И все пак това наследство, датиращо от римско време, е застрашено. Изменението на климата подтиква лозарите да се страхуват за бъдещето си.

Както повечето места на планетата, и във Франция живописният район Жиронда става все по-топъл. Условията тук вече не са толкова благоприятни за отглеждане на грозде, колкото в миналото.

Последиците за търговията с вино са сериозни. Районът разчита на своето вино, произвеждайки около 700 милиона бутилки в добра година, но тази цифра започва да намаля в следствие на все по-топлите лета.

 Швейцарски Алпи, Швейцария

снимка: travelden.co.uk
снимка: travelden.co.uk

В красивите Алпи на Швейцария има близо 1800 ледника. Ледът тук се топи бързо –  около 14 0000000 метрични тона лед са загубени само за 14 дни, когато лятната гореща вълна обхваща Европа през 2019 г. Експертите прогнозират, че 50% от леда в Алпите ще се стопи до 2050 г., като тази цифра се очаква да нарасне до почти две трети до края на века.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Най-високият връх на Швеция изгуби първото си място, заради климатичните промени

Пеннинските и Бернските Алпи са изложени на особен риск, докато желаещите да видят Юнгфрау-Алеч в най-прекрасния си вид, трябва да го направят скоро.

Прогнозата не е обещаваща – до 2100 г. Швейцарските Алпи може да останат без лед.

 Патагония, Аржентина

снимка: travelden.co.uk
снимка: travelden.co.uk

Патагонските ледени полета са внушителни. Намират се в Андите, между Чили и Аржентина и изцяло са покрити твърд лед. Проблемът е, че се топи. Глобалното затопляне и неговото въздействие върху околната среда не могат да бъдат пренабрегнати. Домът на ледникови фиорди и драматични долини прави района живописно място, но заплахата от изменението на климата е реална. Тук има толкова много лед, че ако всичко се стопи, глобалното морско равнище ще се покачи с 15 м.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как се оцелява сред вековните ледове на Патагония?

Национален парк „Los Glaciares“, на около 20 км. северно от Торес дел Пайне, разполага с  355 ледника, които се вливат в морето. Величественият Перито Морено заема обща площ от 256 кв. км и представлява третият по големина запас от сладка вода на планетата.

Ако глобалните температури продължат да се покачват, този крехък пейзаж  ще бъде променен завинаги.

 Архипелагът Галапагос, Еквадор

снимка: travelden.co.uk
снимка: travelden.co.uk

Отдалечени и забележителни, великолепните острови Галапагос са убежище за любителите на дивата природа. Повече от 170 000 туристи се отправят тук ежегодно, желаещи да видят гигантски костенурки, морски лъвове, игуани, галапагоските пингвини, ястреби, конолофи, синокрак рибояд, безкрил корморан.

Но големият интерес към този архипелаг на територията на Еквадор се превръща в проблем. Замърсяването, нелегалният риболов и непрекъснато съществуващият риск от метеорологичната система Ел Нино излагат островите Галапагос на сериозна опасност.

Глобалното затопляне има голямо влияние и тук и докато океанските температури продължават да се повишават, морският живот на региона е под заплаха. Климатичните промени предизвикват широко избелване на коралите, увреждат рифовете и убиват съществата, които живеят там.

 Венеция, Италия

снимка: travelden.co.uk
снимка: travelden.co.uk

Едва ли има град в Европа, който да очарова така, както перлата на Италия. Построен на 118 нискоразположени острови в блестяща лагуна, местоположението на града винаги е изглеждало несигурно. С постоянната си склонност към наводнения, Венеция става все по-уязвима.

Когато силните ветрове в Адриатическо море метнаха шест фута вода през улиците на града през 2019 г., това представляваше най-тежкото наводнение на Венеция в последния половин век. Първоначално бяха обвинени промените в климата , но недобре поддържаната техника, лошото управление и пренебрегване на мерките за защита от наводнения също играят своята роля.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.