Андрей Балевски и Сани Жекова разказват за предстоящото ни домакинство на Freeride World Qualifier 2020

Страната ни се превръща в световна фрийрайд сцена през март

0
 

Сподели

Shares

Mежду 20 и 22 март 2020 г. България ще е домакин на Freeride World Qualifier 2020. За да научим повече за значимото събитие си поговорихме с Андрей Балевски (Анди) и Александра Жекова (Сани), забъркани с организацията му.

Андрей Балевски:

Този проект е на “дневен ред” от много години. Потенциалът на нашите планини е подценяван многократно. Конкретното място и склон притежават всички необходими характеристики дори и за кръг от FWT – тура/еквивалента на Световна купа по ски за Фрирайда. 

До момента съм участвал във всички прояви свързани с нашия спорт от далечната 2000 година. Бил съм и участник, и организатор и многократно и двете. Също така съм и планински водач и за мен това предизвикателство идва съвсем естествено.

За мен фрийрайдът започна като каране за удоволствие и през годините стана начин на живот. Захванах се с развитието му, защото смятам, че е много важно човек да може да предаде уменията си по правилния начин на следващите поколения. Спортът фрирайд не е толкова млад в България, но има сериозна липса на школа и методика. За щастие през последните години има хора и клубове, които работят в тази посока.

Северният склон на връх Тодорка е предизвикателство за атлетите да покажат максимума от своите умения. Очаква се състезанието да е на ниво над средното, дори на високо такова. Състезателите от такъв ранг няма да имат проблеми с намирането на техните маршрути/линии за спускане. За “местните” пък се открива възможност да покажат своите умения на по-добре познат склон. Въпреки това снежната покривка и нейното състояние, както и разчитането на условията ще играят най-важна роля за крайния резултат на участниците.

Винаги съм казвал, че най-важни са децата и юношите. Това събитие е много важно и за децата и юношите, защото ще им даде сериозна мотивация за бъдещето на тези атлети. За следващите сезони възнамеряваме да организираме и състезание от FWJT (кръг от шампионата за юноши). За да имаме шанс за медали и влизане в Тура, имаме нужда от сериозна и целенасочена работа с тези атлети, дългосрочен план за тренировки, лагери и участия на различни състезания от календара. Също така трябва да се увеличи и броят на участниците от българска страна. Това е единственият шанс за пробив в FWJT или FWT.

В състезанието един склон ще споделят и скиори и сноубордисти, това само по себе си е страхотен пример как планината обединява, а обединението винаги е било важно. Във фрирайда няма разделение на скиори и бордисти, по-важни са уменията, безопасността, както и способността за реакция в случай на инцидент. Обединяващото винаги ще бъде планината, снега, групата. А най-обединяващото е, че това е “нашата” планина и ще имаме възможност да покажем най-доброто от нея!

Всеки ли може да се запише? 

Всеки, който е над 18 години и има точки за участие в 3* FWQ състезание.

Как става записването? 

През микро сайта на състезанието в страницата на FWT. Записването става само онлайн на freerideworldtour.com

Има ли ограничение на броя участници?

Има квота за отделните дисциплини, която обаче FWT ще потвърдят, впоследствие – Ski мъже- 50/ Ski жени- 20 Snowboard мъже- 30/ Snowboard жени – 20.

Има 5 уайлд карти (3 за България и 2 за FWT), които можем да разпределим сред български или чуждестранни състезатели, подали заявка, които нямат точки за участие в 3* FWQ. 

Как ще протече състезанието?

В случая ще имаме един състезателен ден 21.03. и два резервни (weather days). 

Планирали сме парти за състезателите и феновете на фрирайд спортовете след финалите на състезанието. Ще организираме и други интересни активности около зоната за зрители – за малките и големи любители на спортовете на открито.

Ще има ли квалификации?

Не. Само финали. Едно спускане от всеки участник.

Къде ще са разположение зрителите?

Зрителите ще са разположени непосредствено до горна станция на седалковия лифт, (под коневръза, на специално изградени снежни площадки). Мястото е отлично и обхваща целия състезателен терен.

Какво очаквате да се случи след събитието?

Смелата ни амбиция е догодина да бъдем домакин на 4* а след 2 години да бъдем сред 5-те избрани локации на FWT. Поканили сме официални представители на FWT и ще имаме подкрепата на значими имена от българските и световни снежни спортове. 

Сани Жекова:

Състезанието ще даде възможност за изява пред родна публика на българските звезди в екстремните ски, и в сноуборда. Смятаме, че тази сцена ще спомогне и за по-широката обществена разпознаваемост на тези спортове, а това от своя страна ще даде положителен ефект и върху сферата на туризма и спорта като цяло.

Младото поколение, феновете и зрителя търсят вдъхновението, тръпката, красотата и добрия пример, който дават спортовете на открито. Ние искаме да им ги предложим.

Във фокуса на нашата комуникация ще бъдат знанието и културата за движение в планината, отговорността, вниманието и съзнателността, които са необходими при практикуването на тези спортове.

Благодарение на подкрепата и желанието, от страна на курорта домакин, и нашите партньори, с Bansko Freeride 2020, България ще потвърди присъствието си и на световната фрирайд сцена.

За мен, мисията е в посока градивност и устойчиво бъдеще, и е радост, когато тя е споделена с повече хора.

ПРОГРАМА

19.03.2020 г. Четвъртък:

  • Ден за пристигане и настаняване.
  • 16:00 – 19:00 ч, – Регистрация.
  • 19:00 – 20:00 ч. -Техническа конференция и официално раздаване на номерата.

20.03.2020 г. Петък  – Резервен ден 1.

21.03.2020 г. Събота – Състезателен ден

  • 08:30 – Инспекция на терена.
  • 09:30 – Старт.
  • 18:00 – Церемония по награждаването.

22.03.2020 г. – Резервен ден 2

Следете събитието онлайн на:  

360mag.bg

facebook.com/Bansko-Freeride-World-Qualifier

instagram.com/bansko_fwq

Разказваме за предстоящото ни домакинство на Freeride World Qualifier 2020 и в новия Юбилеен зимен брой на Списание 360°, в който ви очакват още много други вълнуващи истории от света на приключенията, както и 38 ваучера за спиращи дъха преживявания и екипировка, на обща стойност над 2000 лв.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.