Ledlenser MH10: челникът, на който да разчиташ в планината

Ledlenser MH10 осигурява комфорт и мощна светлина, необходими при планински преходи.

0
 

Сподели

Shares
Челник LED LENSER MH10
LED LENSER MH10 / Copyright: ©Ledlenser / GREY Düsseldorf GmbH

Тази година беше поставен нов рекорд за най-бързо преминаване на българския участък от международния пешеходен маршрут Е4. Планинският бегач Калоян Пейчев измина разстоянието от 240 километра, с повече от 13 000 м положителна денивелация, за 51 часа и 8 минути. Освен психическата и физическата умора, чисто технически, най-големите изпитания по този маршрут, ултрабегачът среща в Рила и Северен Пирин, където теренът е много каменист, а бягането – затруднено. Според него едно от най-сериозните предизвикателства при преминаването на Е4 представлява бягането на тъмно. Верен спътник и помощник на Калоян в това изпитание е челникът Ledlenser MH10.

За мен важна е скоростта, а през нощта тя зависи от няколко фактора, от които най-важни са спецификата на терена и колко е добър челникът ти

споделя ултрабегачът.

Моделът, който Калоян Пейчев използва при преминаването на Е4 е LED-LENSER-MH10.

Челникът има сила на светлината 600 лумена, а батерията му издържа до 10 часа в най-силния режим, с което практически превръща нощта в ден. С тази светлина Калоян успява успешно да се спусне от връх Мальовица до хижа Мальовица за около 40 мин. и от връх Вихрен до хижа Вихрен за 50 мин. За улеснение при търсене на маркировка или далечна пътека челникът разполага със специална функция, с която при завъртане на пръстена на лещата светлината се променя в концентриран лъч, който може да освети отдалечени до 150 м обекти.

Комбинацията от мощна батерия, силна светлина, ниско тегло и не на последно място – ниска цена за нещата, които предлага за мен, се оказа достатъчна причина MH10 да стане челникът, на който да разчитам през нощта в планината

споделя още Калоян.

Целия разказ на Калоян Пейчев за рекорда на Е4 можеш да прочетеш в новия Юбилеен зимен брой 10 години списание 360°.

Особено при нощни преходи от изключително значение е човек да може да разчита на светлината, с която разполага, за да се избегне не само евентуално забавяне на скоростта, но преди всичко изгубване или дори инциденти. Със своята мощна яркост и диапазон от 150 метра светлинен лъч, но с тегло само 158 грама, челникът Ledlenser MH10 предлага най-добро съотношение между тегло и излъчвана светлина спрямо всички челници Ledlenser.

Освен, че е лек и мощен, Ledlenser MH10 разполага с функции, включващи патентованата система Advanced Focus на Ledlenser, технологията Smart Light с три светлинни функции и червена задна светлина за безопасност. Оборудван е и с цветни филтри за различни приложения.

Още светли идеи за тъмни дни

Батериите на Ledlenser MH10 са разположени на тила, а светещата глава – на челото, като по този начин се постига баланс на теглото при тичане, бързо ходене или резки движения. Така челникът остава здраво прилепнал към челото, без вибрации и чувство на дискомфорт. По-тежката задна касета с батерията е на тила, а не тежи на челото, което е от значение при по-дълго носене на челника. Благодарение на акумулаторната си батерия, Ledlenser MH10 не само пести пари в дългосрочен план, но и се грижи за околната среда. Моделът е перфектен за планински бегачи, катерачи, планинари, туристи, както и за всички търсачи на приключения сред природата.

Ledlenser MH10
Ledlenser MH 10 / Copyright: ledlenser.com

Технически данни:

Светлина: Една основна LED и една червена задна светлина за забележимост откъм гърба.
Яркост: От 10 до 600 лумена.
Обхват: 150 м.
Батерия: 11.52 Wh
Живот на батерията: 120 часа (при енергоспестяващ режим).
Тегло: 158 гр.
Диаметър на главата: 3,60 cm
Три работни режима за силата на светлината.
Заключване при пренасяне.
IPX4 защита срещу водни пръски от всяка посока.
IP5X защита срещу прах.
Предупреждение за ниско ниво на батерията.
Индикатор за нивото на зареждане.
Аксесоари: Зарядна батерия, USB кабел, цветни филтри, калъф.

Още информация за челниците на Ledlenser можеш да намериш тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.