Проблеми в рая: 5 удивителни места, които да посетите преди да изчезнат.

Побързайте да посетите тези места!

0
 

Сподели

Shares

 

снимка: travelden.co.uk
снимка: travelden.co.uk

Глобално затопляне, замърсяване, метеорологични катаклизми, това са само част от нещата, прогресивно застрашаващи планетата Земя. Човешкото влияние става все по-голяма част от необратими промени, които ще доведат до пълното заличаване на природни феномени.  Показваме ви mет места, чието време изтича и има опасност да изчезнат завинаги.

 Салар де юни, Боливия

снимка: travelden.co.uk
снимка: travelden.co.uk

Туристите отдавна се стичат до огромното безотточно езеро на Боливия – Salar de Uyuni, за да станат свидетели на този невероятен феномен. Някога това е било огромно праисторическо езеро, но водите му са пресъхнали отдавна. Солната пустиня, както я наричат някои, обхваща 10 000 кв.км., а ярката бяла сол блести на горещото южноамериканско слънце, което го превръща в най-големия резервоар на сол в света.

Но този завладяващ кът на Боливия може да не оцелее дълго…

Заплахата идва от литий, използван за направата на батерии,  електронни джаджи и устройства, чийто залежи са на територията на Боливия. Това означава, че земята се нуждае от редкия метал все повече, а изтощението ѝ води до разрушаването на уникалната забележителност.

 Остров Комодо, Индонезия

снимка: travelden.co.uk
снимка: travelden.co.uk

Туристите отдавна се стичат до завладяващия остров Комодо. Атракциите тук са многобройни – вулканични хълмове за изкачване, буйни гори за преходи и цветни рифове, за радост на гмуркачите. Името си острова получава, заради известните едноименни гущери, които го обитават.

Но околната среда е силно застрашена от туризма и се обмислят планове за ограничаване на достъпа или пълната му забрана. Закриването на остров Комодо за всички посетители е обсъждано, въпреки че засега това предложение е отложено. Вместо това се върви в посока драстично вдигане на туристическия данък, което би направило това място още по-трудно за посещение.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Екстравагантни туристически дестинации за хардкор пътешественици

 Големият бариерен риф, Австралия

снимка: travelden.co.uk
снимка: travelden.co.uk

Големият бариерен риф не е това, което беше някога. Простирайки  се на повече от 2200 км по зашеметяващите източни брегове в Австралия, той остава най-голямата рифова система на Земята.

Екологичните промени оказват все по-голямо влияние. Смята се, че повече от половината от риф е мъртъв, като се забелязва и 89% спад в новия растеж на коралите. Някога светъл и жизнен, днес рифът загива – явление, известно като избелване. С повишаването на температурата на океана, рифът изхвърля водораслите, които придават характерния му цвят. Избеленият корал не може да се възпроизведе, което вещае тъжна участ на това приказно място.

 Дервезе или “Вратата към ада”, Туркменистан

снимка: travelden.co.uk
снимка: travelden.co.uk

„Вратата на ада“ е  завладяващо място. Разположена дълбоко в мрачната пустиня Каракум, в отдалечен Туркменистан, стигането до тук е значително предизвикателство. Но за тези, които искат да ги видят на всяка цена си заслужава усилието.

Огънят, който запалва нощното небе тук, гори повече от четири десетилетия, но пламъкът скоро може да бъде угасен. Природните газове отдавна подхранват драматичната „врата“, но залежите не са безкрайни. Феноменът представлява кратер, образувал се по време на сондажна авария през 70-те години. Той е огромен, с диаметър над 70 метра и почти 50 м дълбочина.

Пожарът започва, когато земята под съветска сондажна платформа рухва, давайки началото на инферно с библейска мощ, което все още бушува.

 Мъртво море, Израел

снимка: travelden.co.uk
снимка: travelden.co.uk

Може ли да умре Мъртво море? Не съвсем, но няма съмнение, че в Близкия изток се случва голяма промяна. Плажовете, популярни с  блестящата  си брегова линия, днес се отдръпват почти с метър годишно.

Мъртво море е популярно сред туристите благодарение на изключителната соленост, която прави невъзможно къпещите се да потънат. Водите тук са почти 10 пъти по-солени от тези в земните океани и няма нищо невъзможно в това да плувате по повърхността с книга в ръка.

Климатичните промени и горещото близкоизточното слънце отварят огромни карстови дупки около езерното море като днес на брега около него има над 3000 подобни карстови отвори.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.