14 филма в програмата на 15-тите Дни на предизвикателствата

Фестивалът стартира в понеделник, 2 декември

0
 

Сподели

Shares

2019 г. се оказа благодатна за фестивала „Дни на предизвикателствата“ в много отношения. Освен, че фестивалните дни са вече четири (2-5 декември), разпределени в две локации (Френски институт и УАСГ), а гостите от чужбина са четирима ( Еврард Венденбаум, Антоан Жирард, Дион Леонард и Кристоф Дюмарес плюс Жил Бьоф, лектор в деня на откриването), тази година публиката ще има възможност да се наслади и на цели 14 филма!

Организаторите от магазини „Стената“ са подготвили разнообразна кино селекция за
любителите на екстремните пътешествия, вълнуващите приключения, алпинизма и катеренето, парапланеризма, бягането, ските и сноуборда, ветроходството и цялостно, активностите сред природата.

Фотография: Марк Давие

По традиция, феновете на катеренето ще видят поредната 14-та порция щури истории от поредицата Reel Rock Tour. На голям екран, в Аула Максима в УАСГ, ще видим и China Jam, носител на 21 награди за планинарско кино, продукция на специалния гост тази година Еврар Венденбаум, с участието на добре познатите герои Никола Фаврес и Шон Вилянуева, любимци в едно от предните издания на „Дните“. В INSIDE пък ще видим един философски поглед към живота на странстващия по високите етажи на света Кристоф Дюмаре, друг специален гост, очакван с нетърпение да пристигне от Франция.

Растящата аудитория на практикуващите парапланеризъм ще има удоволствието да се
наслради на цели 3 заглавия, две от които на световния височинен рекорд в дисциплината Антоан Жирар: на 2.12 във Френски институт – Полетът на кондора, а на 3.12 в УАСГ– “Lost In Karakorum”. Тези филми Антоан ще представи лично. Очакваме на сцената да се качи и българската гордост акро парапланеризма Веселин Овчаров с неговия филмов проект „Acro Cross: Страст за летене“, реализиран през 2019 г. в небето над Стара планина.

С наближаването на зимния сезон, две надъхващи ленти ще заредят със снежна емоция и запалените скиори и сноубордисти. “SHELTER – Step Forward Through the Legendary Alps” с екологичен фокус в момента дебютира по европейските фестивали, премиера ще бъде и за София. По стъпките на изоставения албански курорт Брезовица тръгва независимият филмограф Елиас Елхард в „NARCIS”, който поставя въпроса за политически обремененото минало на региона. Безспорно очакван с голям интерес е филмът „SPECTRE” за покоряването на един от най-високите антарктически върхове от екипа на Лео Хоулдинг, който е сред най-харизматичните личности, гостували на Дните.

Тазгодишният рекорд по европейския туристически маршрут Е4 на амбициозния ултрамаратонец Калоян Пейчев – Кофе ще видим премиерно на „Дните“, претворен в документални кадри за радост на почитателите на бягането, а тези, които предпочитат водните активности ще се заредят с морски импресии с „Dream Ocean” на ветроходците от „Вятър и вода“.

Вячеслав Стоянов, един от любимците на публиката на „Дните“, се завръща на сцената след три годишно странстване по прашните пътища на Америка (Cycle4Recycle). Още страхотни презентации за осъществени проекти и постижения от вдъхновяващи личности ще видим в четирите Дни на предизвикателствата.

Пълната програма на 15-тите Дни на предизвикателствата

По време на цялата филмова и презентационна програма в аула „Максима“, във фоайето на УАСГ ще се провежда традиционното изложение за целесъобразен начин на живот, спорт и свободно време. В експо зоната ще можем да разгледаме здравословните суперхрани, занаятчийски бирени марки и ароматен спортен бленд кафе. Ще видим и различни иновативни продукти насочени към минимизиране на човешкия отпечатък върху природата.

Сред предложенията за спорт и туризъм ще видим различни модели електрически велосипеди, програмите на курортния комплекс Пампорово, приключенска
литература, разнообразие от облекла и екипировка.

„Дни на предизвикателствата“ стартират още в понеделник, 2 декември с конференцията „Биоразнообразието: предизвикателство?“ във Френския институт, чиято програма може да се разгледа тук.

При откриването на програмата във Френския институт специален гост ще бъде г-н Франсоа Деберг, Регионален директор на Веолия за България и Балканите, който ще
приветства публиката и ще сподели своята лична съпричастност към каузата на
биоразнообразието и опазването на природата за нашия живот, на така важните за всички ни чиста вода, чист въздух. На следващия ден в УАСГ представители на Биологическия факултет и партньори на Софийска вода, част от Веолия, ще разкажат за съвместния научноизследователски проект „Жива вода&quot“ за оценка на екологичното състояние и биоразнообразието на водите по поречието на р.Искър.

Научете повече за гостите на 15-тите Дни на предизвикателствата

В магазини Стената и в системата на bilet.bg могат да се закупят тридневни билети за фестивала на цена от 30 лв. /билетът включва и филмовата вечер във Френския институт на 2 декември/.

В трите дни на събитието на място ще могат а се закупят и еднодневни билети на цена 12 лв.

ДНИ НА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ОНЛАЙН

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.