Връх Малка Мусала: В сянката на големия първенец

Колко пък да е малка?

0
 

Сподели

Shares
Изглед към Мусала, Трионите и Малка Мусала откъм Маричините езера

Този връх се намира в Източна Рила, в така наречения Мусаленски дял. Неговата височина е 2902 м, с което се нарежда на второ място в Рила, на четвърто в България (след Мусала, Вихрен и Кутело) и на седмо място на Балканския полуостров.
В периода 1950-1989 г. той е носил името Димитров, кръстен на лидера Георги.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Гоцев връх: Непознат, но изкусителен

Върхът е с купенообразна форма и е разположен североизточно от Мусала, с който е свързан чрез остър скален гребен, наречен Трионите. Нататък билото продължава в посока север-североизток към върховете Иречек и Дено. От северозападната страна на Малка Мусала се спуска стръмен склон към най-горната тераса на Мусаленския циркус, където се намира Леденото езеро. На юг и изток склоновете му достигат до дълбоката долина на река Марица, ограждайки част от два малки циркуса над долината. Единият циркус е разположен под връх Мусала, Трионите и Малка Мусала, като в него няма езера. Вторият е под Малка Мусала, Иречек и Студения рид, в него е Тъмното езеро и поради това е наречен Тъмноезерен циркус. От Тъмното езеро се оттича Тъмноезерния поток, който е ляв приток на река Голяма Марица.

Иречек, Малка Мусала и Мусала заедно с Леденото езеро

До върха може да се стигне откъм хижа Мусала, през връх Мусала, Трионите и накрая Малка Мусала. Друг по-възходящ маршрут оттам е връх Дено – връх Иречек – връх Малка Мусала – и накрая връх Мусала.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Един Газей в сърцето на Пирин

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.