Официално откриване на 15-тото издание на Дни на предизвикателствaта наближава!

На 2 декември във Френския институт в България

0
 

Сподели

Shares

Агенцията за устойчив туризъм Odysseia-in и Посолството на Франция в България
откриват XV-тите Дни на предизвикателствата на 2 декември 2019 г. в 17.30 ч. във
Френския институт в България, площад „Славейков” 3.

Дни на предизвикателствата

През 2005 г. във Френския институт в България бяха открити първите Дни на
предизвикателствата. 15 години по-късно Френският институт отново е домакин на
първия ден от това събитие, посветено на планината, природата, приключението,
пътуванията. Дните на предизвикателствата предлагат на публиката срещи с известни алпинисти, кинодейци, приключенци и учени.

Настоящето издание ще продължи от 2 до 5 декември 2019 г. Официалното откриване ще се състои на 2 декември с дебати, прожекции на документални филми, посветени на опазването на биоразнообразието в контекста на драматичен спад на броя на
растителните и животинските видове на планетата. Като ще имате възможност и за дискусии с режисьорите.

Паралелно с това в Мадрид ще се проведе Конференцията за климатичните промени (COP 25 от 2 до 13 декември 2019 г.).

На 2 декември входът е свободен в рамките на наличните места: изисква се задължителна регистрация.

Посланикът на Франция, Флоранс Робин, представители на Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието, храните и горите, както и Франсоа Деберг, директор на Веолия за България – партньори на проявата, ще открият събитието, в което участват многобройни известни личности:

Жил Бьоф, специалист по физиология на околната среда и биоразнообразието. Професор в Сорбоната и Университета Пиер и Жолио Кюри, той работи в Обсерваторията по океанология в Банюлс-сюр-мер, председател е на Научния съвет на Френската агенция за биоразнообразие и член на многобройни органи за защита и управление на природните резервати. Бил е президент на Националния природо-научен музей (2010-2015 г.) и е прекарал 20 години във Френския изследователски институт за експлоатация на морето IFREMER, бил е и член на Управителния съвет на WWF. Заемал е длъжността научен съветник за науките за живота и природата, климата и океана в кабинета на Сеголен Роял, министър на околната среда, енергетиката и морето и е избран за гост-професор в Колеж дьо Франс – катедра „Устойчиво развитие, енергетика, околна среда и общество”.

WIND2WIN Challenge е първото предизвикателство с уиндсърф в България. То се
проведе през септември 2018 г. по българското крайбрежие на Черно море, между селата Дуранкулак и Резово. Илияна Стоилова и Йоан Колев са атлетите, които приеха предизвикателството и преминаха разстояние, равняващо се на 300 км.
Предизвикателството има за цел да привлече вниманието на обществеността към проблема с пластмасовото замърсяване в Черно море. Техният филм ще бъде прожектиран в 16.30 ч. и последван от дебат с Жил Бьоф и морския билог Стефани Клайн на тема биоразнообразието във водна среда.

Еврар Венденбаум се интересува от природата и нейното изследване, той е и фотограф и режисьор на филми за научни експедиции. Работата му го е отвеждала из най-недостъпните кътчета на планетата като гигантските стени на Каракорам инЙосемити, които е изкачвал, полярните шапки на Аляска и Патагония, по които се е спускал със ски, няколко острова в Индийския океан и горите на Амазония и Индонезия, които е обиколил с пирога. Еврар донася от всяко едно от своите изследователски пътувания прекрасни кадри и невероятни разкази за приключения, които са били публикувани и представени по многобройни фестивали, телевизии, списания, каталози, реклами и книги по света. Той ръководи и екологичната асоциация Naturevolution и влага своите умения в услуга на опазването на биоразнообразието. Той ще участва в дебата „Пресечни гледни точки за приоритетите на биоразнообразието във Франция и България през 2020 г.: какви предизвикателства и какви решения?” в 18 ч. Неговият филм „Scoresby – Шепотът на леда” (2018) ще бъде прожектиран в 19.30 ч. и последван от дискусия с режисьора.

Антоан Жирар е приключенец, парапланерист и преподавател. От 2011 г. насам той се захваща с най-лудите предизвикателства: двупосочен полет с парапланер самостоятелно над Южния остров на Нова Зеландия на разстояние от 1 200 км. 1 200 км полет с парапланер в Пакистан и Хималаите. През 2017 г. е номиниран за приключенец на годината от Нешънъл Джиографик за своя полет над Броуд Пийк (8 051 м). През 2019 г. осъществява първия полет с парапланер над планиската верига Анди. Филмът му „Пътят на Кондора” (2018), който разказва за това приключение, ще бъде прожектиран в 20.50 ч. и последван от дискусия с режисьора.

WWF България, представляван от Катерина Раковска.

Българската Фондация Биоразнообразие, представлявана от Румяна Иванова.

Повече подробности за програмата за 2 декември можете да намерите на сайта на Френския институт.

Дните на предизвикателствата продължават на 3, 4 и 5 декември, цялата информация
ще откриете на официалните интернет сайт и Фейсбук страница.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.