60 км/ч вятър на Ла Рошел

0
 

Сподели

Shares

Michal Navratil - Action / Photocredit: (c) Romina Amato / Event: Red Bull Cliff Diving World Series 2011 La Rochelle

Най-бурните овации на публиката на най-бурното до момента в историята на сериите Red Bull Cliff Diving състезание бяха за Гари Хънт. След успеха си през май в Гърция, британецът извоюва победа и на френска територия, справяйки се с приумици на природата от типа на брулещ с 60 км/ч вятър. Домакин на състезанието бе средновековният град Ла Рошел и неговата 700-годишна пристанищна кула Св. Никола. Сред публиката пък бяха двама от героите в предходни наши разкази – българският скачач Тодор Спасов и титулярният участник в шампионата Хасан Мути. Първият бе отделил време измежду многобройните си ангажименти по време на активния европейски сезон за скачачите, а вторият се възстановяваше от контузия, получена на тренировките в Атина и дори коментира френското състезание за родната публика.

Ключовите думи, описващи най-добре състезанието от сериите Red Bull Cliff Diving в Ла Рошел тази година, са: несигурност, свирепи климатични условия (сред които най-голям проблем вятърът с 60 км/ч, както и пороят, излял се през следобедните часове), опасност от отлагане на състезанието. И всичко това пред 70 хил. зрители и на фона на факта, че организаторите този сезон нарочно изместиха старта по-късно през годината – точно, за да зачеркнат лошото време от списъка си. Това не помогна, към предизвикателствата на Ла Рошел дори бяха прибавени нови.

Jorge Ferzuli - Action / Photocredit: (c) Dean Treml / Event: Red Bull Cliff Diving World Series 2011 La Rochelle

Всъщност, надпреварата в Ла Рошел, Франция бе 4-ият от общо 7 кръга тази година. Заради атмосферните условия петъчните активности на платформата, издигаща се на 27 метра височина, бяха отменени. Така състезанието се проведе само в три кръга или по-точно три скока на 18 юни, събота. През целия ден властваше огромна несигурност относно развоя на събитията и краят настъпи едва към 19 ч. вечерта, когато бе даден стартът. Дотогава бяха правени няколко опита, но заради силния вятър скачачите трябваше да слизат обратно от платформата. В крайна сметка с огромна точкова преднина триумфира Гари Хънт, който победи тук и през миналата година. Следваше го Михал Навратил, за когото това бе повторен подиум след Гърция. На почетната стълбичка се появи и дебютант – Ален Кол.

Българският скачач Тодор Спасов даде още информация относно ситуацията в Ла Рошел:„Действително, състезанието се проведе при много тежки условия, вятърът със скорост 60 км/ч бе само малък детайл от общата картина. В резултат, организаторите разрешиха на скачачите да променят по собствена преценка скоковете си по време на състезанието. Това означава, че независимо от предварително описаните скокове, когато застанат на кулата, с цел по-голяма безопасност, състезателите имаха право да променят елементите в скоковете си.“

Alain Kohl - Action / Photocredit: (c) Romina Amato / Event: Red Bull Cliff Diving World Series 2011 La Rochelle

Първото място във Франция помогна на Хънт да си осигури още по-голяма преднина във временното класиране за шампионата. Сега той води с 22 точки пред Михал Навратил и с 25 пред Слава Полишчук. Четвърти е Орландо Дюк, който обаче е със счупен глезен и не е ясно кога ще се завърне в състезанията.

Следващата спирка от календара на световните серии Red Bull Cliff Diving е в Италия на 24 юли.

Резултати от старт 4 – Ла Рошел, Франция, Red Bull Cliff Diving 2011:

Резултати от старт 4 – Ла Рошел, Франция, Red Bull Cliff Diving 2011

Генерално класиране след старт 4 – Ла Рошел, Франция, Red Bull Cliff Diving 2011:

Генерално класиране след старт 4 – Ла Рошел, Франция, Red Bull Cliff Diving 2011

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.