Нирмал Пурджа за критиките към него, заради разпънат кувейтски флаг на Ама Даблан

Непалецът рекордьор помогна на кувейтски алпинисти да опънат националния си флаг на върха по случай официалният празник на тяхната държава

0
 

Сподели

Shares
Снимка: adventureblog.net

Нирмал Пурджа, който очевидно няма нужда от почивка след големия успех на своя Project Possible 14/7 изказа официалното си становище относно полемиките, около една от първите му прояви след рекорда, а именно оказаната от него помощ при  разпъването на 100 метров национален флаг, от кувейтски алпинисти, на връх Ама Даблан (6814 м) в Непал миналата седмица.

Много хора са възмутени от това деяние, считайки че по този начин, свещената за местните планината, бива осквернена и не е спазен принципът да не се оставят следи по нея. Някои, изразяват разочарованието си от Пурджа, който току що стартира своята водаческа служба с тази първа експедиция до въпросната планина.

Министерството на туризма в Непал също обяви, че не е било предварително информирано за извършването на подобна акция и обеща да предприеме необходимите действия срещу участващите в нея. 

В своята Фейсбук страница Нимс потвърждава, че е помогнал на кувейтските алпинисти да пренесат огромното знаме до върха, с цел отбелязването на техния национален празник, който предстои скоро. Според него негативните мнения по случая са били прибързано и импулсивно изказани от недостатъчно запознати със ситуацията хора.

За да изясни обстоятелствата, той уточнява, че всички материали, които са качили горе, впоследствие са били събрани и върнати обратно в Катманду, без в планината да са оставени каквито и да било съществени следи. Както и че въпреки опасностите на акцията, риска е бил много внимателно претеглен от него. За да внесе пълна яснота по въпроса, той допълва че:

  1. Всички членове на неговия екип са се завърнали живи и здрави.
  2. Мисията им не е възпрепятствала никого да изкачи върха и знамената са били разпънати чак когато останалите туристи са тръгнали да се спускат наобратно.
  3. В проекта са участвали 17 непалски шерпи-водачи; 4 служители в кухнята на базовия лагер и 20 непалски носачи. Което определено е подпомогнало непалската икономика.
  4. Този проект насърчава кампанията “Visit Nepal 2020” на непалското правителството в Кувейт за следващата година.
  5. Проектът силно укрепва връзките и отношенията между двете държави.
  6. Така се показва способността на непалските водачи и местните агенции по отношение на справянето с рисковете и тяхната равнопоставеност и дори превъзходство спрямо западните.
  7. Всеки е взел обратно флаговете, които е носел и макар те действително да са били доста големи, за разлика от мнозина, екипът не е оставил никакви следи горе.

Нимс завършва обръщението си с надеждата, че това изяснява всичко по казуса. Като призовава всички да гледат повече позитивно на нещата, защото негативната енергия може да ни дърпа единствено надолу.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.