Открит е информационно-спасителен център на Анапурна

Най-смъртоносният осемхилядник, вече ще бъде значително по-сигурен

0
 

Сподели

Shares
Снимка: 4sport.ua

На склона на непалския осемхилядник Анапурна (8091 м), е открит Информационно-комуникационен център за техническа поддръжка (ИКТ). Той е предназначен да координира усилията за подпомагане на бедстващи туристи и алпинисти в района на върха.

ИКТ центърът е разположен на височина 3700 м, в базовия лагер на планината Мачапучаре, която е свещена за местното население и чието изкачване от туристи е забранено.

Откриването на центъра е обявено веднага след подписването на договора за сътрудничество между Корпорацията КТ (голяма южнокорейска телекомуникационна компания), южнокорейският фонд “Ум Хон Гил” и Непалската асоциация на алпинистите.

В дългосрочен план целта е да се създаде специален спасителен екип, който да може в максимално кратък срок да оказва помощ на пострадали алпинисти и туристи, без да се налага да чакат дългия полет на спасителните екипи от Катманду.

Както заяви президента на Непалската асоциация на алпинистите Сантабир Лама: Благодарение на техническата подкрепа на нашите партньори за създаването на ИКТ, спасителни хеликоптери, ще бъдат изпращани в помощ на пострадалите, след получаване на точните GPS координати на мястото на произшествието. Съвременните геолокационни технологии могат значително да намалят риска от смърт за алпинистите“.

Снимка: 4sport.ua

Основното средство за откриване на бедстващите ще бъдат дронове, безпилотни летателни апарати, които вече са на разположение на служителите на ИКТ.

“Дроновете, които ще използваме, могат да определят дали е жив пострадалия, с помощта на термодатчици. Освен това всеки дрон има възможността да носи полезен товар от 7 кг, така че ние ще можем да изпращаме на пострадалите – лекарства, продукти и екипировка” – допълва още Сантабир.

Самата идея за създаването на центъра идва след анализа на множеството трагични инциденти характерни за района на Анапурна. Сред алпинистите именно този връх е известен като най-смъртоносния осемхилядник. За цялото време на неговите изкачвания (от 1950 г. досега) на неговия клон са загинали общо 71 души, което прави 32% от всички алпинисти, опитали се да изкачат този връх. В много от всички тези инциденти подобен ИКТ център е можел да предотврати смъртните случаи.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Македония намери решение на проблема със спасителните хеликоптери

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.