Македония намери решение на проблема със спасителните хеликоптери

В момент, когато България остана без машини за въздушно спасяване, Югозападната ни съседка вече ще разполага със спешен въздушен транспорт

0
 

Сподели

Shares

На последното си заседание, правителството на Република Северна Македония взе решение да сключи договор с частна компания, която да извършва услуги за спешен медицински транспорт по въздуха – издирване и спасяване.

Договорът за публично-частно партньорство е сключен с македонската компания САРХЕМС и по план трябва да влезе в сила след шест месеца. Като се предвижда два хеликоптера, излитащи от две различни площадки, да стигат до всяка точка на страната за интервал до 15 минути. Освен спасителни операции, двата вертолета ще извършват и операции по гасене на горски пожари.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Планинската застраховка – какво трябва да знаем за нея?

Основната част от разходите за полетите ще се поема от здравните застраховки на македонските граждани. Като правителството отделно ще дотира операциите, а според изказване на министъра на здравеопазването, спасителните операции ще бъдат напълно безплатни за гражданите. Но в договора е записано, че се позволява на частния партньор да таксува извършваните от него услуги, според своя бизнес модел, като за срока на този договор той е длъжен да плаща по 10 000 евро годишно на държавния бюджет.

Снимка: 24.mk

Все още няма информация какви ще са двата спасителни хеликоптера. Основаната на 5 август 2019 г. компания САРХЕМС, спечели обявения от правителството търг на 29 август, при конкуренцията на 8 други кандидатстващи компании. Не се знаят подробности за нея, но според македонската преса тя е представител на скандинавски компании, извършващи дейност на Балканите, а като неин собственик и управител е регистриран Саша Джакович.

Припомняме, че в България вече няма възможност за спасителни въздушни операции, след като от тази година частният собственик на единствения такъв хеликоптер, го продаде в чужбина. Сега възможността за извършване на такива операции у нас, е единствено чрез хеликоптери на ВВС. Те обаче, освен че не са пригодени за целта, полетите с тях се извършват при по-особена и бавна процедура, а през нощта и при други по-специфични условия въобще не излитат.

Северна Македония вече ще бъде по-напред от нас в това отношение, като договорът им е за осем години и след неговото изтичане хеликоптерите предоставени от компанията САРХЕМС ще останат собственост на държавата.

За щастие, въпреки всичко, у нас функционира една изключително адекватна и модерна застрахователна услуга – приключенската застраховка „Парана“, която обхваща всички аспекти на вашата сигурност. При активиране на услугата, с промоционален код “360”, получавате 10% отстъпка от първоначалната стойност.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.