Банско филм фест: 5 дни адреналин и приключения от дълбините до висините!

100 филма от 35 държави, 10 звезди на приключенията, 10 изложби, демонстрации и много забавления ви очакват от 20 до 24 ноември 2019 г.

0


Дата на събитието: 20.11.2019

Сподели

Shares
Банско Филм Фест
XIX-ият Международен фестивал на планинарското и екстремно кино, наречен Банско Филм Фест, ще се проведе в Банско от 20 до 24 ноември 2019 г.
Най-мащабният филмов фестивал за планини, outdoor активности и приключения в България, предлага на публиката едно уникално изживяване в неповторим формат – катерене, алпинизъм, ски, парапланеризъм, екстремно колоездене, каяк, гмуркане, сърф, култура на планинарските народи и др.

Събитието ще срещне публиката с най-добрите и актуални приключенци и ектремни личности в света и събира световния елит на outdoor активностите. Програмата на фестивала включва 15 мотивационни презентации и workshop-ве от чуждестранни и български гости.

Президент на Международното жури е екстремната режисьорка, алпинистка и пътешественичка Елиза Кубарска от Полша. Тя е носител на най-престижните филмови награди на европейски и световни фестивали, специалистка в заснемането на продукции в екстремни условия от Африка до Хималаите. Премиера за България ще бъде и филма ѝ “Walking Under Water” за морските номади в Борнео.

WALKING UNDER WATER / BADJAO DUCHY Z MORZA, official trailer from Vertical Vision on Vimeo.

ЗВЕЗДИТЕ НА БАНСКО ФИЛМ ФЕСТ

  • Кшищоф Виелицки (Полша) – легендарният полски алпинист е автор на първото зимно изкачване на Еверест и петият човек в света, изкачил всички осемхилядници.
  • Алекс Чикон (Испания) – един от най-добрите актуални алпинисти, специалист в зимните изкачвания на осемхилядници, негов проект е да стане първият човек, изкачил всички осемхилядници през зимата.
  • Алесандро Гоня (Италия) – един от най-големите италиански алпинисти, автор на над 300 премиери в Алпите, през 70-те години участва в няколко емблематични експедиции в Хималаите, писател и автор на над 60 книги.
  • Ерве Бармас (Италия) – алпинист, преодолява соло през зимата четирите ръба на върх Матерхорн, катери в чист алпийски стил, свободно и без кислород; автор на множество премиерни изкачвания.
  • Патрис Франчески (Франция) – мореплавател, пилот, философ и писател, печели най-важната награда във френската литература „Prix Goncourt“ за кратък разказ, първият човек, който прави околсветска обиколка с моторен делтапланер. Организира и участва в многобройни океански експедиции, ръководи няколко хуманитарни мисии в Сомалия, Босна, Папуа и Нова Гвинея и др.
  • Симон Гетл (Италия) – big-wall катерач, алпинист, носител на наградата „Алпинист на годината на Италия“ 2016г., автор на множество първи изкачвания, свръзка на Томас Хубер.
  • Антоан Жирар (Франция) – Световен рекордьор за най-високо издигнал се чове с парапланер. Разказ за прекосяване на Хималаите с парапланер. 1500 км. на Деймиън Лаказ и Антоан Жирар в сърцето на планините Хималаи и Каракорум. Това пътуване всъщност е прелюдие и аклиматизация за изкачване на Спантик (7027м.) от най-близкия град за два дни, благодарение на парапланеризма. Наистина ли е постижимо? Какви са границите на такoва изкачване?
  • Анселм Бо (Франция) – пионер на екстремни ски във Франция, обучава планински водачи във Франция, Боливия и Непал, автор на няколко книги за екстремни ски и участник в екстремни филми.
  • Франк Васюр (Франция) – световно изявен пещерен водолаз, инструктор – треньор по гмуркане в пещери при – Международната агенция по техническо гмуркане (TDI), гмуркане с аквалаг със затворен цикъл, газови смески и гмуркане в мини, участник в проучвания в България, Испания, Словения, Северна Македония, Турция, Франция , Хърватска и др., фотограф, автор на филми, учебници, книги и над 400 публикации.
  • Матиас Хаунхолдер (Австрия) – член на Международното жури, екстремен скиор, продуцент на едни от на-добрите фрийрайд филми, носител на международни филмови награди.

КАКВО ОЩЕ?

10 фотографски изложби на тема планини и природа. Най-добрите филми от 2018 и 2019 година в конкурсната и ретроспективна програма. Ще бъдат показани близо 100 филма от 35 държави. Филмови акценти – премиера на филма „Manaslu” на австрийския режисьор Гералд Салмина с участието на легендарния алпинист Ханс Камерландер. Прожекция на носителя на оскар за документален филм „Free Solo“ и още много филмови приключения, както и филмова панорама, посветена на Йежи Кукучка.

Тази година специален фокус на фестивала е водата в панела „Destination: Water”. Специален гост – мореплавателя Патрис Франчеси (Франция). Подготвени са и лекции на разнообразна тематика и различни демонстрации, както и презентации на Георги Георгиев – Черния, пещерняка Алексей Жалов и пътешественика Петър Ванев.

И ОЩЕ…

Семинари, работилници и лекции от “Планинарската академия”в специалния Survival панел. Рубриката “Памет – незабравимите български пътешественици” и отбелязване на годишнини от важните събития по случай:

Както и Банско филм фест BOOK представяне на книги  и Банско филм фест KIDS – детска и младежка приключенска програма, която включва над 350 деца 1- 12 клас и предучилищна възраст.

ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН!

Повече информация за програмата и организацията на фестивала ще на мерите на: banskofilmfest.com
Банско Филм Фест

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.