Спасеният нелегален алпинист получи 5 годишна забрана да посещава Непал

Испанецът Фелипе Велверде загуби живота си, а спътникът му Давид Суела бе спасен на косъм след неразрешено изкачване на Чукима Го

0
 

Сподели

Shares

 

Чукима Го. Снимка: Michael Wandinger via WikiMedia

Властите в Непал взеха решение по случая с инцидента, довел до смъртта на испанския алпинист Фелипе Велверде. При неразрешен от непалските власти опит да изкачи връх Чукима Го (6257 м.) той загина след падане от 700-метрова отвесна скала и остави своя спътник Давид Суела блокиран на върха. Използвайки сателитния си телефон, вторият успя да повика помощ и да бъде измъкнат след трудна спасителна акция, при която се наложи самият Алекс Чикон да вземе участие от дистанция.

Връщайки се в Катманду обаче Давид Суела се изправи пред правен проблем с непалското правителство заради липса на разрешително за експедицията им. 

При пристигането си в Непал тази есен, двамата испанци не са си направили труда да си извадят необходимото за изкачването на върха разрешително. Първоначално непалското министерство на туризма обяви, че оттам е издадено такова на двама испанци, но се оказа, че в него са вписани съвсем други имена. 

За жалост Велверде загуби живота си по време на нелегалната експедиция, а Суела остана в Катманду с конфискуван паспорт, докато приключи разследването по случая.

Министерството на културата, туризма и гражданската авиация вече постанови своето решение – забрана нза испанския алпинист да влиза в страната за срок от 5 години.
Меера Акария от Министерството на туризма, каза пред The Himalayan Times, че действията против Суела са предприети “за да възпрепятстват алпинистите да извършват незаконни действия в планината и занапред“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.