Завръщането на бизоните в България: 7 екземпляра на свобода в Родопите

Появи се и първото дивородено животно от този вид на юг от Дунав от Средновековието насам

2
 

Сподели

Shares
Снимка: Rewilding Europe

Европейски бизони вече бродят на свобода в Родопите, за първи път от Средните векове. Стадо от седем екземпляра (двама мъжки и пет женски) е пуснато в ловния резерват Студен кладенец и сега живее свободно там. Специалният екип на Rewilding Rhodopes следи всекидневно тяхното поведение и адаптация към местната среда.

Щастливата новина е, че една от женските роди благополучно и вече имаме и малко бизонче. Новороденото, носещо името Надежда, се превърна в първото дивородено животно от този вид на юг от Дунав от Средновековието насам. Според наблюденията на екипа, майката и малкото в момента са в отлично здраве.

Снимка: Rewilding Europe

На тази, все още малка популация бизони в Родопите, ще ѝ се наложи да живее сред елени, вълци, лешояди и други застрашени редки видове.

Организацията Rewilding Europe работи за възстановяването на европейска популация от бизони в Източните Родопи от края на 2013 г., когато пет животни са докарани в Студен Кладенец от Германия. След аклиматизирането на животните, през 2015 г. се появяват и първите домашнородени бизони в Родопите от векове.

Някога европейският бизон, наричан още и зубър, е бил широко разпространен из почти цяла Европа. Но поради масовия лов и загубата на естествени местообитания той изцяло изчезва като свободен вид до началото на ХХ век.

Снимка: Rewilding Europe

Благодарение на различни програми като Rewilding Europe и Rewilding Rhodopes, популацията на европейския бизон се възстановява в Централна и Източна Европа, главно в Полша, Беларус и Румъния.

Техният брой в дивата природа в днешно време вече е около 4000 екземпляра.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Хайде сега пък станахме част от северна Америка…!!!
    Бизони в Европа и в частност на Балканския полуостров няма и никога на е имало.
    За справка: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%BD
    В средна Европа и западните равнинни части на Русия е имало зубри, но не и бизони. Няма как да преплуват океана.
    Моля, който пише по някакъв проблем преди това да направи поне елементарна справка или да прочете Карл Май за развлечение.

  2. Ей че умник, а за Европейски Бизон чувал ли си? Познат под името Зубър, Bison bonasus ?!?Голям умник си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.