Завръщането на бизоните в България: 7 екземпляра на свобода в Родопите

Появи се и първото дивородено животно от този вид на юг от Дунав от Средновековието насам

 
1

Сподели

0Shares
0 0
Снимка: Rewilding Europe

Европейски бизони вече бродят на свобода в Родопите, за първи път от Средните векове. Стадо от седем екземпляра (двама мъжки и пет женски) е пуснато в ловния резерват Студен кладенец и сега живее свободно там. Специалният екип на Rewilding Rhodopes следи всекидневно тяхното поведение и адаптация към местната среда.

Щастливата новина е, че една от женските роди благополучно и вече имаме и малко бизонче. Новороденото, носещо името Надежда, се превърна в първото дивородено животно от този вид на юг от Дунав от Средновековието насам. Според наблюденията на екипа, майката и малкото в момента са в отлично здраве.

Снимка: Rewilding Europe

На тази, все още малка популация бизони в Родопите, ще ѝ се наложи да живее сред елени, вълци, лешояди и други застрашени редки видове.

Организацията Rewilding Europe работи за възстановяването на европейска популация от бизони в Източните Родопи от края на 2013 г., когато пет животни са докарани в Студен Кладенец от Германия. След аклиматизирането на животните, през 2015 г. се появяват и първите домашнородени бизони в Родопите от векове.

Някога европейският бизон, наричан още и зубър, е бил широко разпространен из почти цяла Европа. Но поради масовия лов и загубата на естествени местообитания той изцяло изчезва като свободен вид до началото на ХХ век.

Снимка: Rewilding Europe

Благодарение на различни програми като Rewilding Europe и Rewilding Rhodopes, популацията на европейския бизон се възстановява в Централна и Източна Европа, главно в Полша, Беларус и Румъния.

Техният брой в дивата природа в днешно време вече е около 4000 екземпляра.

Сподели

0Shares
0 0

1 коментар

  1. Хайде сега пък станахме част от северна Америка…!!!
    Бизони в Европа и в частност на Балканския полуостров няма и никога на е имало.
    За справка: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%BD
    В средна Европа и западните равнинни части на Русия е имало зубри, но не и бизони. Няма как да преплуват океана.
    Моля, който пише по някакъв проблем преди това да направи поне елементарна справка или да прочете Карл Май за развлечение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.