Предизвикателен, вълнуващ и успешен финал на Скайрънинг сезон 2019

Кирил Николов-Дизела с 9-то място в Генералното класиране, Антония Григорова с 20-та позиция

0
 

Сподели

Shares

снимки: © MRSWS Albert Jorquera, Alexis Berg

На 18 Октомври 2019г. в Лимоне, Италия се проведе финалният старт от Скайрънинг сезон 2019 – Sky Masters. Състезанието събира най-добрите скайрънинг състезатели, като квалификация за участие получават атлетите с най-много точки от сезона.Тази година участие взеха 40 мъже и 30 жени. Трасето бе с дължина 27 км и 2600 м. вертикална денивелация.

Българските представители от отбора на Team XCoSports – Кирил Николов–Дизела и Антония Григорова получиха квалификация, но тази година участие в Sky Masters взе само Кирил. Дизела премина финала 9-ти, като по този начин си осигури място сред най-добрите 10 атлети в Крайното класиране за сезона.

https://www.facebook.com/SkyrunningOfficial/videos/407389976599118/

Въпреки квалификацията си, Григорова не можа да вземе участие в състезанието, тъй като по същото време представлява България в Световните военни игри във Вухан, Китай.

Последното участие на Антония в стартовете от Световните серии бе на родна земя, по време на Пирин Ултра 2019. Тогава тя зае 3-та позиция и се нареди на 17-та позиция в Генералното класиране. В предното си участие, в Бага, Испания, Григорова зае 6-то място, а по време ROYAL ULTRA SKYMARATHON® GRAN PARADISO в Италия, тя премина финала под номер 5.

За Антония това бе втори сезон с участия в Световните серии по Скайрънинг.

снимки: © MRSWS Albert Jorquera, Alexis Berg

След финала в Лимоне, Кирил сподели: „Този сезон го оценявам най-силно от всички досега. Нивото на състезателите последните години много се качи. Щастлив съм от Olympus marathon,  където подобрих времето си с цели 11 минути, в Япония се класирах 5-ти, във Франция също завърших на 5-то място, а на Пирин Ултра в България станах 3-ти …. Днес бягането не се разви по начин, по който се надявах, краката ми не бяха от най-свежите, но съм много щастлив, тъй като след второто качване бях 17-ти-18-ти и съумях за последните 10 км да се изкача 10 места напред в класирането.“

снимки: © MRSWS Albert Jorquera, Alexis Berg

Скайрънинг Сезон 2019 включваше 15 старта в Италия, Швейцария, Андора, България, Норвегия, Испания, Гърция, Португалия, Франция, Япония и Китай. Вълнуващият финал се проведе в Италия, а победител стана японецът Руи Уеда, който на метри от финала открадна титлата от лидера в Класирането Ориол Кардона от Испания. Уеда избяга трасето за 3:03:15: ч. Третото място отиде при Кристиян Матиз от Швейцария.

При дамите победата грабна румънката Деница Драгомир, а няколко минути след нея, се нареди победителката в Крайното класиране – Шейла Авилес. Трета стана чехкинята Марсела Васинова.

снимки: © MRSWS Albert Jorquera, Alexis Berg

Думите на председателя на Българската федерация по Скайрънинг, Димитър Димитров, след финала в Лимоне: „Сезоните стават все по-силни, конкуренцията все по-голяма… България има предложение за старт на Вертикален километър, за скоростно бягане в сгради… Трябва само да работим повече, за да осъществим тези неща“.

Относно календара за 2020г. Димитров добави: „Догодина българското участие в Сериите отново ще бъде на Пирин Ултра, като с промените, които ще се направят по трасето, стартът минава в категорията на най-екстремните и предизвикателни в Календара.“

Преди старта на SkyMasters 2019, бе обявен и календара за 2020 г. – 16 състезания, 1 SkyMasters, 12 страни, 3 континента, 4 нови трасета. Част от календара отново е и Банско, България – Пирин Ултра, с ново предизвикателно име – Pirin Extreme. Събитието е планирано да се проведе на 12 Септември 2020 г.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.