Старопланинска магия: Бабско пръскало

И как да стигнем до него

0
 

Сподели

Shares

Навярно щом чуете думата пръскало, веднага се сещате за Стара планина и богатството ѝ от красиви водопади. Да, те съвсем не са малко, а днес времето отново е подходящо да ви запознаем с един от тях и да ви преведем по пътя към него. Кой е той ли? Казва се Бабско пръскало.

Бабско пръскало
Снимка: Михаела Стоянова

Макар и не толкова високо, колкото другите пръскала, Бабското има с какво да впечатли. Височината, която достига, е 54 м, но гледката, която се открива към него, е от по-висока от него панорамна площадка. По този начин имаме възможност да се насладим на пълния му блясък.

Но как да стигнем до него?

Оказва се, че преди години до достигането на площадката, от която се вижда почти целия водопад, е имало поддържана екопътека. Днес ситуацията е малко по-различна и само на места има следи и останки от нея. Въпреки това достъпът до Бабското пръскало не е невъзможен, но е препоръчително това да се случва извън зимния сезон.

Изходна точка е хижа Триглав, като не повече от 40 минути ни делят от крайната ни цел.

Бабско пръскало
Снимка: Михаела Стоянова

Тръгва се по немаркирана пътека. На място винаги можем да попитаме хижарите за посоката, в която трябва да поемем, в случай че имаме колебания. След това обаче по пътя ще срещаме приамидки от камъни, поставяни от други хора.

Първоначално и много за кратко ще навлезем в гора, която след това се превръща в открито пространство. В случая не трябва да се отклоняваме никъде, докато не стигнем самата река.

Бабско пръскало
Снимка: Михаела Стоянова

Това е моментът, в който ще видим първите наченки на съществуващата някога екопътека и табела, която препоръчва да не продължаваме напред.

Все пак, ако решим да подхраним приключенския си дух и решим, че трябва да видим водопада, трябва да пресечем реката на удобно за нас място и отново да навлезем в гора.

Тук ще се сблъскаме с първото и най-сериозно изкачване за целия маршрут, но по време на него ще виждаме и повече дървени съоръжения, които макар и неподдържани, ще ни помогнат, в случай че имаме нужда от това.

Предстои последният етап от достигането на панорамната площадка и гледката към крайната ни цел – Бабското пръскало. Това е слизането към нея, по време на което можем да разчитаме на метално въже, като теренът позволява при повишено внимание, да се справим и без него.

Бабско пръскало
Снимка: Михаела Стоянова

След преодоляването и на този етап, положените усилия вече ще са възнаградени от красива гледка към водопада и природата наоколо като цяло.

Времетраене и екипировка

Както споменахме, маршрутът не е дълъг, но поради естеството му, винаги трябва да бъдем нащрек. 40 минути в посока (от хижа Триглав) са страхотно време, което ни позволява така да подредим деня си, че да постоим на панорамната площадка, ако времето го позволява, и да се насладим на всичко, което ни заобикаля.

Важни в случая са обувките, с които поемаме по този маршрут. Препоръчително е да са туристически, с които е удобно както да се изкачваме, така и да слизаме по разнообразен терен – каменист и ронлив.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Старопланинска магия: връх Ком

Където и да отидете, не забравяйте, че застраховката е много важна! Нашите приятели от Parana много добре знаят това и по тази причина са помислили за всеки един детайл, който ще бъде във ваша полза при използване на услугата. Гъвкавост (или активиране, само когато ви трябва), сключване по всяко едно време и изцяло онлайн са само част от положителните ѝ характеристики. Научете повече за тях от тук и не се колебайте да се застраховате, защото сега ви даваме промо код “360”, с който ще получите 10% отстъпка от редовната ѝ цена!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.