Елипсата като форма на успеха или защо овалните плочи са по-добри от стандартните

Няколко безспорни предимства на "овалките"

0
 

Сподели

Shares

овални плочи за колело

От години вело състезателите, а и не само, използват елипсовидни плочи, за да подобрят своето представяне. Този тип плочи се използват широко в шосейното колоездене, а благодарение на марки като AbsoluteBLACK се превръщат и в голям хит при планинските колела.

Всичко е физика

Предимствата на „овалките“ са научно доказани. Три от основните им характеристики са:

  • Предават по-плавно енергията и усилията към задното колело. Това означава, че колоездачът е по-способен да генерира енергията и да поддържа постоянен каданс на въртене.
  • Намаляват пиковите натоварвания в коленните стави, така че колената са подложени на по-малък стрес, а колоездачът прилага еднакво усилие за по-дълго време. Следователно поддържа по-висока средна скорост.
  • Овалните плочи разпределят усилията върху по-голям брой мускулни групи на краката – без пикови натоварвания върху една група. Така общото натоварване от педалирането се разпределя върху по-голямо тегло мускулна маса.

Тези безспорни предимства пък водят до:

  • По-свежи крака.
  • По-висока средна скорост
  • Намаляване на риска от крампи

Така овалните плочи правят карането на байк още по-приятно преживяване. Тестове доказват и по-голямото сцепление на изкачване при хлъзгав терен – нещо отдавна знаещо се в автомобилостроенето и използвано при проектирането на диференциалите и по-специално за предаването на енергията към задните колела…

Повече подробности относно предимствата на овалните плочи, кои са най-добрите модели на пазара и защо си заслужава да преминем към елипсовидната форма, прочетете в статията на нашите приятели от магазини Bike Center.

 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.