Да подготвим велосипеда за зимен сън: 5 грижовни операции

Чрез правилно отношение към дълготрайно съхранение!

0
 

Сподели

Shares

 

Зазимяване на велосипеда
Снимка: pixabay.com

Зимата е сезон, в който много от нас дават заслужена почивка на велосипедите си, насочвайки се към радостите на снежните забавления… За да е в добро техническо състояние, след дългата ваканция, колелото обаче се нуждае от няколко подготвителни операции, преди да го оставите да заспи своя зимен сън.

Заемайки се с тази задача трябва да имате предвид няколко основни неща, които да предприемете за правилното му съхранение, независимо дали държите колелото си в мазе, гараж или в апартамента.

Напомпайте гумите

Зазимяване на велосипеда
Снимка: pixabay.com

Преди да оставите велосипеда си на зимно съхранение, напомпайте гумите достатъчно добре. Особено ако велосипедът ще стои на „краката си“ през почивката. Ако гумите ви са спаднали, теглото на велосипеда ще ги притиска през каплите цяла зима, а това може да доведе до деформации и поява на слаби места по бордовете на гумата.

Изкъпете го преди сън

Зазимяване на велосипеда
Снимка: pixabay.com

Измиването с вода обаче не е препоръчително, поради проблемите, които тя може да създаде, стичайки се в компонентите и причинявайки корозиране на отделни метални части.

Най-добре е да вземете четка с меки косми и да избършете мръсотията, която е останала по рамката или гумите. Като финална щриха нежно минете всичко още веднъж, но с меко парцалче, така че нито прашинка да не остане по изящните извивки на вашия верен чифтоколесен жребец.

Използвайте навлажнена четка, и за да почистите подобаващо добре всяко отделно звено на веригата. Прекарайте я и през навлажнен парцал. Ако мръсотията не пада напълно, напоете парцала с разтворител или със спрей, напръскайте обилно и изчеткайте. Подсушете добре. Не бива да остава разтворител, защото може да повреди веригата.

Проверете рамката

Зазимяване на велосипеда
Снимка: pixabay.com

Почистването на велосипеда ви дава възможността да направите щателен оглед на неговата рамка. Докато почиствате, проверете хубаво общото техническо състояние. Вижте дали няма някакви наченки на пукнатини или износване на метала, особено около заварките и осите на главината, тъй като върху тях пада най-голямото напрежение от вашата тежест при каране.

Смажете го добре

Зазимяване на велосипеда
Снимка: pixabay.com

За да обезпечите нормалното функциониране на велосипеда, смажете хубаво всички подвижни части. Пипайте нежно, но с твърда ръка:

Завъртете педалите назад и капнете от смазочната течност средно по една капка на всяко звено, докато продължавате да въртите.

Дерайльорът също се нуждае от смазване, за да работи гладко. Не нанасяйте обаче прекалено много смазка на малкото му колелце. То се смазва при контакта с вече смазаната веригата.

Жилата на командите и спирачките също се нуждаят от смазване. Извадете ги от броните и нанесете смазка върху жилата.

Изчакайте 5 минути смазочната течност да се отече и попийте с парцал остатъка. Необходимото количество е попаднало в механиката и остатъкът може само да полепи прах.

Завийте го нежно

Зазимяване на велосипеда
Снимка: pixabay.com

Тази точка е по избор, но ако обичате своя байк, няма да го оставите незавит през зимата. Можете да го покриете целия или по-деликатните му и чувствителни зони като гумите, гриповете и седалката. Най-подходящи за велосипедно одеалце са покривалата от кожа, винил или друга материя с гладка синтетична повърхност. Такива материи осигуряват протекция, запазвайки материала мек.

Това действие отнема само няколко минутки, но ще бъде нещо, за което през пролетта ще се радвате, че сте направили, тъй като велосипедът ви ще изглежда свеж, отпочинал и готов за новия сезон!

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.