Атанас Скатов изкачи четвърти осемхилядник за тази година

Дхаулагири стана неговият 10-ти връх от втория му проект за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна

0
 

Сподели

Shares

Атанас Скатов

Днес, по обяд, българският алпинист Атанас Скатов изкачи връх Дхаулагири в Непал. Това е неговият четвърти изкачен осемхилядник за 2019 г., с което той подобри личния си рекорд от 3 осемхилядника в рамките на 1 година.
Дхаулагири („Бялата планина” в превод от санскрит) е висок 8167 м, което го нарежда на седмо място в света.

Атаката на върха, от последния базов лагер, е продължила близо 19 часа. Общо 40 алпинисти от различни държави се впуснаха в изкачването му този ден, но само 8 от тях, сред които и българинът, достигнаха успешно до целта. Това стана при тежки и динамични атмосферни условия, където се редуваха обилни дъждове, със снеговалежи, вятър и слънце.

По-рано тази година Скатов изкачи върховете Кангчендзьонга (8568 м), Гашербрум І (8080 м) и Гашербрум ІІ (8035 м). Така Дхаулагири стана неговият 10-ти връх от втория му проект за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна и 11-ти изкачен осемхилядник (като Еверест досега го е качвал 2 пъти).

До края на проекта остават за изкачване още 4 осемхилядника – върховете – К2, Броудпик, Нангапарбат и Шишапангма.

През 2017 г Скатов успя да стане и първия българин завършил проект за изкачване на 7-те континентални първенци на планетата (Seven Summits Vegan) отново с растителен режим на хранене.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.