Китайските власти разрешават на Нирмал Пурджа да изкачи Шиша Пангма?

Върхът е последната пречка пред алпиниста, за да изкачи всички 14 осемхилядника в рамките на своя Project Possible 14/7

0
 

Сподели

Shares

От непалската медия „The Himalayan Times“ съобщават, че китайските власти са дали разрешение на Нирмал Пурджа да атакува връх Шиша Пангма този сезон. Новината идва в момент когато, бившият член на британските спец части, тъкмо изкачи Манаслу – своят 13-и осемхилядник.

Разрешението за шиша Пангма е единствената пречка пред Нимс, за да звърши успешно своя Project Possible 14/7.  При евентуален успех на начинанието непалецът ще се превърне в първия човек, покорил всичките 14 осемхилядника на планетата само за седем месеца.

Тъй като китайското посолство в Непал остава затворено за седмица, заради празненствата по случай 70-годишнината от идването на комунистическата власт в страната, процедурата по добиването на разрешителното ще бъде стартирана на 8 октомври.

Пурджа, който сега е в Самагаун, в очакване на хеликоптер за Катманду, изкачи останалите 13 осемхилядници само за 158 дни.

Алпинистът започна своя Project Possible 14/7 през април, с намерението до ноември да приключи с 14-те върха. Като си остави за резервен план, в случай че не се сдобие с разрешително за Шишапангма, вместо него да изкачи 15-ия по височина връх в света Гячунг-канг (7952 м).

Сегашният рекорд в това начинание принадлежи на корееца Чанг-Хо Ким и е постигнат за многократно по-дългият период от 7 години, 10 месеца и 6 дена. Поради това алпинистките общества по целия свят считат проекта на Пурджа за едно от най-крайните изпитания на човешката издръжливост.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.